Počasí dnes25 °C, zítra25 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Hradec chce nové byty v Kuklenách přidělit třeba lékařům nebo učitelům

Hradecká radnice změnila způsob obsazování nedávno dokončených jedenácti bytů na Pražské třídě v Kuklenách. Nově by je chtěla přidělovat jako motivační lidem s profesemi, které ve městě scházejí.

Byty chce město pronajmout například učitelům, lékařům nebo řidičům městské hromadné dopravy. Zatím se do bytů kvůli technickému problému s přípojkou elektřiny nemůžou noví nájemníci stěhovat.

Byty radnice vybudovala od roku 2020 v rekonstruovaném bytovém domě nákladem 26,1 milionu korun bez daně. Původně radnice mínila, že byty budou sociálního typu a obsadí je lidé v bytové nouzi, kteří by platili snížené nájemné. Na přestavbu domu pro sociální bydlení radnice získala evropskou dotaci 21,4 milionu korun, ale nakonec ji nevyužila.

"Letos v lednu radnice byty nabídla k pronájmu takzvanou obálkovou metodou, tedy nejvyšší nabídce. Městu následně přišlo 16 žádostí, což bylo méně, než radnice čekala. Kvůli problémům s přípojkou elektřiny však radnice řízení zrušila a obálky s nabídkami ani neotevřela. Do bytů se nájemníci podle původních představ radnice měli stěhovat na začátku května," uvedla v tiskové zprávě mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.

Problém elektrické přípojky město řeší. "Zatím se čeká na provedení prací, ČEZ městu oznámil interval přibližně čtyři až šest měsíců. Předpoklad je, že do konce srpna by elektrická přípojka mohla být vyřešena," uvedla mluvčí. Město odhaduje, že první nájemníci by se mohli do bytů stěhovat v září.

Byty jsou jednopokojové až třípokojové a mají velikost od 42 do 97 metrů čtverečních. Mají nové kuchyňské linky a ke každému bytu náleží jedno parkovací místo u domu. Bývalí nájemníci domu, o němž se v minulosti hovořilo jako o sociálně vyloučené lokalitě, dostali od města výpovědi. Následně radnice začala s přestavbou.

Pro různé skupiny obyvatel, které potřebují podporu, má město k dispozici téměř 1000 bytů. Z toho je téměř 700 sociálních bytů se sníženým nájemným, 132 je startovacích bytů a pro rodiny s dětmi má město vyčleněno asi 160 bytů. Celkem město disponuje asi 1340 byty. Hradec Králové má přes 90.000 obyvatel.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, správa, byty, Hradec Králové, Kukleny

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec chce nové byty v Kuklenách přidělit třeba lékařům nebo učitelům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.