Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Letečtí záchranáři v hradeckém kraji hlásí rekordní počet zásahů

Letecká záchranná služba Hradec Králové má za sebou perný rok, loni si připsala 841 zásahů. měla v roce 2022 rekordních 841 zásahů. Meziročně šlo o nárůst o 9,1 procenta.

V 798 případech to byly takzvané primární zásahy přímo v terénu, informovali zástupci Zdravotnické záchranné služby (ZZS) Královéhradeckého kraje (KHK). Při primárním zásahu záchranáři zasahují například u nehod a úrazů, po základním ošetření pacienta přepraví do nemocnice. V celkovém počtu zásahů jsou kromě primárních zahrnuty i mezinemocniční transporty pacientů.

V posledních deseti letech primární zásahy v terénu převažují. Leteckým záchranářům stoupl také počet nočních zásahů, v roce 2022 jich měli 169, o 19 více než v roce předchozím. Noční zásahy tvoří přes 20 procent všech případů LZS.

"Ve vzduchu posádky strávily 519 hodin a 34 letových minut nebo téměř 22 dnů strávených ve vzduchu. Do uvedené letové doby hrazené z prostředků Ministerstva zdravotnictví ČR nejsou započítány technické přelety a výcvikové lety hrazené částečně provozovatelem vrtulníku v rámci kontraktu a částečně z prostředků na krizovou připravenost," uvedl vedoucí lékař LZS Hradec Králové Anatolij Truhlář.

Většina zásahů byla na území Královéhradeckého kraje, ale významně se zvýšil jejich počet v sousedním Pardubickém kraji, a to ze 152 na 194, tedy o 23,1 procenta. Vrtulník z hradecké základny u Fakultní nemocnice Hradec Králové (FN HK) zasahoval také na území Středočeského kraje, v 36 případech, a v menší míře i v Kraji Vysočina, v Libereckém, Olomouckém a Jihomoravském kraji. "V jednom případě zasahoval hradecký vrtulník na území Polska při pádu českého občana ze Sněžky," uvedl Truhlář.

Letečtí záchranáři většinou zasahují u závažných úrazů, loni jich měli 62,4 procenta z celkového počtu, tedy 527 ošetřených pacientů. Ze statistiky také vyplývá, že třetím rokem v řadě nebyli největší skupinou pacienti s úrazy při dopravních nehodách, ale tzv. ostatní úrazy. Mezi ostatní úrazy záchranáři řadí pády z výšky, úrazy pracovní, sportovní, násilné trestné činy nebo úrazy v domácím prostředí.

Mezi nejzávažnější stavy ošetřované posádkami LZS patří život ohrožující úrazy postihující více částí těla nebo orgánových systémů, loni jich bylo zhruba 100. Z dalších závažných úrazů ošetřily posádky hradecké LZS 35 pacientů s těžkým izolovaným poraněním hlavy anebo mozku, sedm pacientů se závažným poraněním míchy a 46 popálenin, zpravidla u dětí.

Podle záchranářů bylo loni do traumatologického centra, nejčastěji FN HK, přepraveno vrtulníkem 264 pacientů. "Akutní neurologická onemocnění vyžadovala zásah LZS ve 32 případech, z toho 23krát u cévních mozkových příhod, zatímco akutní koronární syndrom byl důvodem vzletu vrtulníku k 107 nemocným," uvedl mluvčí ZZS KHK Ivo Novák. Hradecká LZS loni zasahovala v nepřístupném horském terénu s využitím lanového podvěsu pod vrtulníkem ve 12 případech.

LZS Hradec Králové zajišťuje činnost v nepřetržitém provozu. Využívá vrtulník typu Airbus Helicopters EC135 T2+ společnosti DSA, která je od 1. ledna 2009 provozovatelem vrtulníku pro potřeby hradecké LZS. Hradecký vrtulník je při souběhu požadavků nebo větším počtu postižených zálohován ze sousedních základen LZS Liberec, Praha, Jihlava, Olomouc a nebo Brno.

Dosud nejvyšší počet zásahů měla loni také pozemní Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje. Záchranáři v kraji vyjížděli k 59.826 událostem, včetně převozů pacientů neodkladné péče. Meziročně šlo o dvouprocentní nárůst.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Facebook DSA

Štítky ČR, zdraví, správa, záchranná, letecká, 2022, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letečtí záchranáři v hradeckém kraji hlásí rekordní počet zásahů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.