Počasí dnes15 °C, zítra18 °C
Úterý 7. května 2024  |  Svátek má Stanislav
Bez reklam

Oddělení sociální péče hradecké nemocnice praská ve švech. Je na hraně kapacity

Návštěvnost pacientů ve Fakultní nemocnici Hradec Králové, kteří potřebují pomoc při zajištění péče po jejich propuštění, neustále roste. Oddělení sociální péče poskytuje pacientům pomoc při řešení negativních sociálních důsledků, které jsou s nemocí spojeny. Často však pracovnice oddělení řeší nereálné požadavky pacientů.

Pracovnice oddělení spolupracují s různými institucemi, aby zajistily pacientům nezbytnou péči. Oddělení zajišťuje pomoc pacientům všech věkových kategorií, od dětí až po seniory. Kromě toho se také věnují pacientům s psychiatrickou diagnózou, seniorům a lidem trpícím závislostmi.  

Často pracovnice oddělení řeší nereálné požadavky ze strany pacientů nebo jejich rodinných příslušníků. Kromě toho se setkávají s lidmi, kteří se snaží léčit svou závislost na návykových látkách nebo žijí na ulici a po hospitalizaci nemají kam se vrátit. Oddělení sociální péče poskytuje pacientům pomoc při řešení jejich situace a snaží se jim zajistit potřebnou péči. 

„Zatímco například v roce 2008 naše oddělení zajišťovalo sociální péči pro zhruba 2,5 tisíce pacientů, v roce 2019 to bylo už přes 4,5 tisíce. Celkové počty mírně klesly v době pandemie COVID-19, ale stále se jednalo v obou letech o přibližně 3,6 tisíce pacientů, u kterých bylo nutné různou sociální péči zajistit. Nyní už ale počet zajišťovaných pacientů opět narůstá“ uvedla vedoucí oddělení sociální péče Ludmila Němcová. Na oddělení pracuje celkem 13 zaměstnankyň, z toho některé na zkrácené úvazky.   

Oddělení sociální péče spolupracuje s různými institucemi a organizacemi, aby poskytlo potřebnou sociální péči pacientům a jejich rodinám. Zaměstnává celkem 13 pracovnic, které pracují na jednotlivých pracovištích nemocnice a zajišťují kontakty s pacienty, kteří budou potřebovat péči. Oddělení poskytuje pomoc lidem různého věku, od dětí po seniory, kteří potřebují sociální intervence kvůli různým zdravotním a sociálním potížím. 

Oddělení sociální péče pomáhá i lidem, kteří se snaží léčit svou závislost na návykových látkách, a těm, kteří žijí na ulici a nemají kam se vrátit po hospitalizaci. Pracovnice oddělení se občas setkávají s nereálnými požadavky ze strany pacientů a rodinných příslušníků. 

Zdravotně sociální a sociální pracovnice pomáhají pacientům například s žádostmi o příspěvky, s žádostmi o zajištění místa v léčebnách dlouhodobě nemocných, hospici, domlouvají dle ordinace lékaře docházku agentur domácí ošetřovatelské péče do domácnosti pacienta, poskytují kontakty na pečovatelské a další sociální služby. Složité bývá někdy i zajištění kompenzačních pomůcek pro pacienty, kteří z nemocnice míří do domácí péče. 

„Někdy v regionu není možné požadovanou pomůcku zajistit, tak se snažíme díky našim kontaktům rodinám pomoci a získat pomůcku klidně z jiného kraje,“ doplnila vedoucí Němcová s tím, že je zmíněna jen část činností, které oddělení zajišťuje. „Naším cílem je pomoci pacientům a jejich blízkým zvládnout vzniklé negativní sociální důsledky v rozsahu, který nám systém umožňuje“ dodala. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky Oddělení sociální péče hradecké nemocnice praská ve švech. Je na hraně kapacity

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oddělení sociální péče hradecké nemocnice praská ve švech. Je na hraně kapacity  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.