Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Termín podání nabídek na stavbu D11 Trutnov-hranice opět posunut

Ředitelství silnic a dálnic ČR (ŘSD) opět posunulo termín podání nabídek do tendru na stavbu úseku dálnice D11 z Trutnova na státní hranici s Polskem. Zatím poslední termín po opakovaném prodloužení stanovilo na 10. července, původní první termín byl 17. března. Posunutí termínu odevzdání nabídek si vyžádaly opakované žádosti uchazečů o vysvětlení nebo změny a doplnění projektové dokumentace. Předpokládaná cena stavby je 13 miliard korun bez daně.

Výběrové řízení na stavební firmu ŘSD vypsalo loni 19. prosince. Od ledna postupně poskytlo k tendru 17 souhrnných vysvětlení, změn nebo doplnění zadávací dokumentace, v nichž reagovalo na 130 otázek či žádostí.

Záměrem ŘSD je stavbu úseku o délce 21 kilometrů mezi Trutnovem a státní hranicí zahájit letos, vyplývá z aktuálního informačním letáku ŘSD ke stavbě úseku. Od ledna také ministerstvo dopravy souběžně na soutěžený úsek vyřizuje vydání stavebního povolení. Aktuálně v trase již archeologové a stavbaři dělají záchranný výzkum a s tím související zemní práce.

ŘSD plánuje, že nejdříve vybuduje tříkilometrový úsek u hranice s Polskem, který naváže na polskou čtyřproudou rychlostní silnici S3. Poláci jsou se svým navazujícím úsekem podstatně dál, otevřít jej chtějí v roce 2024. Česká strana by tříkilometrový úsek chtěla otevřít v roce 2025. Auta by se tak po něm a po S3 vyhnula polskému pohraničnímu městu Lubawka. Celý úsek Trutnov - státní hranice by měl být hotový v roce 2027.

ŘSD současně připravuje stavbu úseku D11 z Jaroměře do Trutnova. K úseku o délce 19,6 kilometru ŘSD v březnu získalo pravomocné územní rozhodnutí, takže bude moci začít s výkupy pozemků. Se zahájením stavby ŘSD počítá v roce 2025 a s uvedením do provozu v roce 2028. Tím by byla celá D11 hotová.

D11 z Prahy do Hradce Králové a na státní hranici s Polskem začal stát budovat v roce 1978 a zatím je z plánovaných 154 kilometrů hotových 113 kilometrů. Od prosince 2021 dálnice končí na severním okraji Jaroměře. Navazuje na ni silnice I/37 směrem na Trutnov.

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Martina Adamů

Štítky ČR, silnice, stavby, D11

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Termín podání nabídek na stavbu D11 Trutnov-hranice opět posunut  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.