Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Pátek 10. května 2024  |  Svátek má Blažena
Bez reklam

Lanovka na Sněžku už zase pravidelně vozí turisty, odstávka skončila

Kabinová lanovka na Sněžku vstoupila o tomto víkendu po tradiční jarní odstávce do pravidelného letního provozu. V uplynulých týdnech prošla údržbou, byla v provozu v závislosti na počasí pouze o víkendech a svátcích.

Lanovka pojede do konce dubna od 8:00 do 18:00 a od 1. května do 19:00, řekl dnes ČTK náčelník lanové dráhy Jiří Špetla. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h. Kromě pravidelného úklidu všech budov a prostor lanovky se údržba týkala například kontroly a případné výměny olejů, údržby motorů, kontrol bezpečnostních prvků na trati a také se kontrolovaly lanové kotouče. Lanovka je v odstávce kvůli údržbě dvakrát ročně, na jaře a na podzim.

Prověřování součástí baterií, se kterým se začalo na podzim 2022 a bylo původně plánované na končící jarní odstávku, technici museli odložit. "Nepřišly včas součástky z Itálie. To, co jsme chystali na jaro - kontrolu čepů a výměnu pouzder u vybraných podpěr prvního úseku, jsme proto neprovedli. Tato činnost je stejně rozložena na několik let, provádíme ji postupně. Uděláme to na podzim," řekl vedoucí lanovka Jiří Špetla.

Podle něj je lanovka po jarní odstávce provozuschopná, bezpečná a veškeré opotřebené součástky jsou vyměněné. "Mohu říci, že lanovka je v té nejlepší kondici," řekl ČTK Špetla.

Návštěvnost lanovky se po období koronaviru, které přineslo řadu omezení, podle něj již stabilizovala. Celý rok 2022 byl z hlediska návštěvnosti lanovky ještě o 20 procent slabší než rok 2019, tedy poslední před pandemií covidu-19, přičemž uplynulá zimní sezona již dotáhla zimu před koronavirem. "Za to poslední čtvrtletí roku 2022 a první čtvrtletí roku 2023 jsme se dostali průchody na úroveň před covidem. Tržby se dokonce za toto období zvýšily. S návštěvností jsme spokojeni," řekl  Špetla.

Lanovka na Sněžku od října 2022 do března 2023 přepravila více než 85.500 cestujících. V listopadu, kdy byla lanovka kvůli podzimní odstávce v provozu jen o víkendech a ve státní svátek, to bylo téměř 9000 lidí. Z hlediska návštěvnosti lanovky byl v uplynulé zimní sezoně nadprůměrný říjen a únor, kdy byla návštěvnost zhruba 25.706 a 17.271 cestujících, uvedli zástupci lanovky.

"Předpokládám, že v letních měsících bude opět o lanovku velký zájem, budou se tvořit fronty. Proto bych doporučil návštěvníkům lanovku využít v následujících týdnech během května a června nebo v letní sezoně ráno mezi 8:00 a 9:00 a odpoledne po 15:00, kdy bývá volněji," dodal Špetla.

Kabinová lanovka je po kompletní výměně v provozu na prvním úseku od prosince 2013, na druhém úseku jezdí od února 2014. Nové zařízení za více než 300 milionů korun nabízí turistům čtyřmístné kabiny místo dřívějších otevřených dvousedaček.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto region-krkonose.cz

Štítky ČR, správa, turistika, rekreace, lanovky, Sněžka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Sněžku už zase pravidelně vozí turisty, odstávka skončila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.