Počasí dnes22 °C, zítra19 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Vyhláška zakáže pyrotechniku v Hradci Králové. Pro silvestrovské oslavy zákaz neplatí

Město Hradec Králové vydalo novou vyhlášku, která zakazuje používání zábavné pyrotechniky na svém území. Toto opatření bylo přijato s cílem snížit riziko požárů a zranění spojených s používáním této pyrotechniky.

Podle nové vyhlášky jsou zakázány všechny druhy zábavné pyrotechniky, jako jsou ohňostroje, petardy a další podobné výrobky. Zakázání se týká veřejných prostor, jako jsou náměstí, parky, stadiony, ale také soukromých pozemků a zahrad. Výjimkou jsou pouze oficiální ohňostroje, které jsou součástí veřejných oslav a slavností. 

Nová vyhláška vstoupí v platnost 1. května 2023 a bude se vztahovat na veškeré akce a události konané na území města Hradec Králové. Porušení této vyhlášky může být pokutováno až do výše deseti tisíc korun. 

„Počítáme se spoluprací s Městskou policií Hradec Králové,“ uvedla na jednání zastupitelstva primátorka Pavlína Springerová (HDK). Obavu nad tím, jak město bude dodržování vyhlášky vymáhat, vyjádřil například opoziční zastupitel Pavel Marek (ANO). 

„Městská policie bude na dodržování vyhlášky dohlížet a v případě, že se podaří zjistit osobu, která vyhlášku porušila, může být řešena pokutou,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí městských strážníků Eva Kněžourová. Zároveň však dodala, že problém může nastat v časové prodlevě od oznámení do příjezdu hlídky. „Jaká bude vymahatelnost tedy uvidíme až ve chvíli, kdy vstoupí OZV v platnost,“ dodala. 

I přesto se ve vyhlášce najdou výjimky. Počítá se například s pořádáním ohňostrojů, které budou ohlášené a povolené městem. "Tato vyhláška se nevztahuje na 31. prosinec a 1. leden," uvedla primátorka na zastupitelstvu. 

Toto opatření se již setkalo s kladným ohlasem ze strany hasičů, kteří často řeší následky neodborné manipulace s pyrotechnikou. Podobná opatření byla již přijata i v jiných městech a obcích v České republice. 

"Z našeho pohledu doufáme, že díky podobnému opatření se sníží počet výjezdů, které se množí zejména v období silvestrovských oslav. Typicky se jedná o výjezdy k dohašování zbytků zábavní pyrotechniky, požáry odpadkových košů a může docházet i k zalétnutí pyrotechniky na balkóny a následnému vzplanutí uskladněných věcí a podobně," uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí hasičů Martina Götzová

Například první lednová noc byla pro naše jednotky rušná. Od prvních minut nového roku až do ranních hodin jsme zasahovali u deseti požárů, z toho jen v Hradci Králové jich bylo pět. Naštěstí nedocházelo k žádným škodám ani zraněním. 

Podobný zákaz používání pyrotechniky platí už delší dobu na území Krkonošského národního parku, kde jsou v tomto období velmi vyhledávaná turistická centra. "Potvrzuje se, že v těchto místech už prakticky nemáme žádné zásahy, při kterých bychom řešili výskyt zábavní pyrotechniky, a opatření je tak účinné," uvádí mluvčí. 

Ohodnoť článek

Foto Jan Špelda

Štítky pyrotechnika, Hradec Králové, silvestr, požár, ohňostroj, hasiči, městská, policie, ohňostroj, petarda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vyhláška zakáže pyrotechniku v Hradci Králové. Pro silvestrovské oslavy zákaz neplatí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.