Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Co s polorozpadlou obchodní pasáží Hvězda v Hradci Králové? Ptali jsme se zastupitelských klubů

Opadaná dlažba, rezavé nosníky, díry v zemi nebo nevyužité prostory. Všechny tyto pohledy nabízí obchodní pasáž Hvězda na Moravském Předměstí v Hradci Králové. O její renovaci a využití město přemýšlí dlouhá léta. Jelikož se jedná o společné prostory ve vlastnictví města i soukromníka, nejde vše podle plánů. Hradecká Drbna se zastupitelských klubů ptala, jak nejlépe v této věci postupovat.

Otázka: Jak by mělo město pokračovat v přípravě rekonstrukce / přestavění obchodní pasáže Hvězda na Moravském Předměstí? 

Odpovědi nejsou redakčně upraveny a jsou řazeny podle data a času doručení do redakce. Neodpověděli Adam Záruba (Změna pro Hradec) a Miroslav Hloušek (ODS). 


Denis Doksanský (ANO) 

Vzhledem k tomu, že z větší části se jedná o areál v majetku soukromé společnosti, je rekonstrukce především její záležitostí, přičemž město by mělo, dle svých možností jednat o tom, aby k ní došlo co nejdříve, vzhledem k tomu, že stav areálu Hvězda výrazně ovlivňuje celou lokalitu. V majetku města je parter (náměstí uprostřed areálu), kde by se zdálo logickým řešením, aby jej vlastník Hvězdy odkoupil a mohl tak řešit rekonstrukci celkově. Naopak nelogické se zdá, aby tuto část řešilo samostatně město a následně muselo vynakládat prostředky na údržbu. 

Lukáš Řádek (HDK a TOP 09) 

Firma Bohemian cube s.r.o., v jejímž vlastnictví jsou nyní veškeré objekty obchodního centra mimo objekt České pošty a kadeřnictví předložila městu v roce 2021 nový záměr. 

Nový záměr znamená namísto rekonstrukce původních prostor demolici obou původních objektů obchodního centra a výstavbu 2 bytových domů s podzemními garážemi a parkovacím domem. V rámci těchto bytových domů budou v přízemním podlaží vybudovány i prostory pro obchody. 

Firma Bohemian cube s.r.o. nyní připravuje projektovou dokumentaci jak na svoje stavební objekty, tak pro město na rekonstrukci parteru mezi bytovými domy a okolí bytových domů vč. přilehlého prostranství zastávek MHD a chodníků. Předpokládaný termín získání stavebního povolení plánuje společnost na rok 2024. S realizací je následně počítáno v následujících 2 letech po získání stavebního povolení. Společnost Bohemian cube s.r.o. zdemoluje a vybuduje nové objekty a město v koordinaci s touto stavbou zrekonstruuje parter. Zároveň podávám informaci, že jde o společnou odpověď všech klubů koalice, které vede hradeckou radnici.  

Ivan Picek (SPD) 

Obchodní pasáž Hvězda patří soukromé společnosti Kubík. Péče o tuto budovu je tedy především starostí vlastníka. Společnost Kubík již před několika lety oznámila záměr provést rozsáhlou přestavbu celého prostoru a předešlé vedení města tento záměr podpořilo. Podle původního předpokladu měla být stavba zahájena v roce 2024. Svět se mezitím hodně změnil a došlo k výraznému zdražení stavebních prací, takže je možné, že původní úmysl bude nutné přehodnotit. Toto rozhodnutí ale musí v první řadě učinit vlastník Hvězdy, tedy společnost Kubík. 

Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec) 

Město by mělo v případě rekonstrukce obchodní pasáže Hvězda na Moravském předměstí spolupracovat s majitelem nemovitosti a přitom klást důraz na kvalitní rekonstrukci veřejných prostor, oživení parteru nemovitosti a služby pro veřejnost. Nová bytová funkce v nástavbách by neměla být na úkor dalších funkcí jako je například stávající parkování místních občanů.   

Hodnocení článku je 52 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Petr Roubíček

Štítky korida, Hvězda, obchod, pasáž, Hradec Králové, Moravské Předměstí, rekonstrukce, oprava, zastupitelstvo, vedení, města, politická, korida, politika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Co s polorozpadlou obchodní pasáží Hvězda v Hradci Králové? Ptali jsme se zastupitelských klubů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.