Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Dvakrát se do mě na Instagramu zamiloval i prezident, říká bojovnice proti online romantickým šejdířům

Romantické internetové podvody fungují na sociálních sítích už několik let, v poslední době ale tento typ kriminality narůstá. Zatímco někteří lidé se stanou obětmi podvodníků, jiní naopak vylhané a nesmyslné příběhy snadno rozpoznají. S osobami na opačném konci aplikace si ale přesto píší, třeba aby je zdrželi od podvedení ostatních. „Je potřeba o tomto problému víc mluvit a stále před rizikem varovat. I když je to asi nekonečný boj,“ říká jedna z členek facebookové skupiny zaměřené na trpkou problematiku.

Nejen policisté či banky se snaží bojovat proti internetovým podvodům, které v posledních letech zažívají strmý nárůst. Důvěřiví lidé podléhají legendám šejdířů, jednou z poměrně častých variant je smyšlený příběh zahraničního vojáka či lékaře na misi, který se zamiluje do své budoucí oběti na sociálních sítích. Brzy ale zamilovaný protějšek potřebuje peníze na řešení svých problémů, které jsou často spojené s vysněným setkáním v České republice a také doručením zásilky s pohádkovou částkou někdy i v řádech milionů dolarů. S takovými příběhy má řadu zkušeností i například paní Veronika, jejíž identitu redakce identitu zná, ale souhlasila s jejím neuveřejněním. Své poznatky předává v jedné z facebookových skupin zaměřených na téma internetových podvodů.

První podvodník Veroniku oslovil už před devíti lety na mezinárodní seznamce. „Začal mi psát, že je doktor a je šest let na misi v Sýrii. Po pár dnech napsal, že je zamilovaný a začaly sliby chyby. Skoro bych mu to věřila, ale zaujaly mě fotky, které byly od profesionála. Psal, že je na misi a nebyla tam ani jedna fotka v uniformě. Pak mi napsal, že by přiletěl letadlem a že by potřeboval čtyři tisíce dolarů. Tak jsem mu napsala, že pokud je jako doktor šest let na misi, tak musí mít takové peníze, o kterých se mně ani nezdá. A že ode mě nedostane ani cent. Pak mi psal akorát výhrůžky, a ještě mě proklel,“ ohlíží se za úvodní zkušeností a znaky, díky kterým snadno odhalila tehdy nepříliš známý model internetového okrádání lidí.

Internetová kriminalita na vzestupu. V minulém roce přišli lidé z hradeckého kraje o 166 milionů korun

Podvody na internetu a on-line světě jsou v Královéhradeckém kraji stále větší problém. Jen za minulý rok podvedení v Královéhradeckém kraji přišli o víc než 166 milionů korun. Ještě v roce 2022 policie řešila 342 případů. V minulém roce to bylo...

Postupem času ale podobných činů rapidně přibývalo, stejně jako příběhů obětí, které přišly i o milionové částky. Paní Veronika se snaží podobně jako další členky skupiny na Facebooku alespoň podle svých možností pomoci a podvodníkům jejich nekalou činnost komplikovat. „Myslím, že to má smysl. Já ho zaměstnám, ptám se ho na všelijaké věci, které musí hledat na internetu a tím ho zdržím. Každý člověk, kterého kvůli tomu nestihnou podvést, se počítá. Ale podvodníci vymýšlejí pořád nové a nové taktiky. Je potřeba o tomto problému víc mluvit a stále před rizikem varovat. Spousta lidí řekne, že to je smůla obětí, že když jsou blbí, tak mají smůlu. Ale to je podle mě špatný přístup,“ uvažuje jedna z bojovnic proti šejdířům, kteří svým obětem často píší z afrických zemí s využitím internetových překladačů.

„Začali mi psát na Instagramu, ze začátku jsem je mazala a pak jsem si z nich začala utahovat. Našla jsem v tom takovou i trochu zálibu, když si najdu během dne volnou chvíli. Zveřejňuji příspěvky, které ukazují různé konverzace. Najednou mi začaly psát ženy, které mi děkovaly, že jsem jim otevřela oči. Trošku mě začal hřát pocit, že můžu být aspoň někomu trochu nápomocná,“ vysvětluje svou aktivitu Veronika.

Americký voják dostal další oběť. Ženu okradl o tři miliony korun

Policie na Jičínsku se zabývá dalším podvodem, který známe pod názvem „Americký voják“. Podvodník se zaměřil na jednašedesátiletou ženu z Hořic. Ta se s ním seznámila přes aplikaci WhatsApp. Následně mu poslala přes tři miliony korun. Hradecká...

O skutečnostech v České republice podvodníci nemají ani tušení, nebo jsou schopní pro udržení konverzace odsouhlasit a tvrdit prakticky cokoliv. „Už mi psal dvakrát i profil vydávající se prezidenta České republiky Petra Pavla. To jsem si ho užila teda,“ rozesměje se Veronika a dodává: „Napřed mi psal, kolik vydělávám. Tak jsem se ptala, kolik vydělává on, a tak mi napsal že dvacet milionů dolarů měsíčně. Začal si se mnou psát, že mě miluje, že si mě vezme, že se rozvede. Když se mě ptal, co dělám za práci, tak jsem mu napsala, že dělám pečovatelku pro Gustava Husáka. A stejně pokračoval v psaní, mají v sobě neskutečnou drzost. Ještě navíc mi psal z nigerijského čísla,“ kroutí hlavou žena s dobrou vyřídilkou.

Podvodníky tak dle svých slov nakonec přibližně v polovině případů přesvědčí, aby se jí přiznali. „Když odhalí, že nejsou američtí vojáci, ale že jsou odněkud třeba z Afriky, tak stejně zase začnou hrát jinou hru na city. Píšou, že jsou vdovci, nebo že je bratr nemocný, nebo že nemají peníze na jídlo. Jeden si se mnou psal čtyři měsíce a pořád věřil, že mu pošlu peníze. I když jsem mu řekla, že nemám, tak mě nabádal, ať si jdu půjčit. Pak jsem mu řekla, že od začátku vím, že je podvodník. Myslím, že se musel vařit vzteky,“ vypráví Veronika.

Hradecká Drbna si psala s podvodníkem z inzerátu. Jak odhalit podvodného zájemce o zboží?

Hradecká Drbna se podvodům v on-line světě věnuje pravidelně. Za poslední rok jich přibylo. Jen v Královéhradeckém kraji podvodníci okradli lidi o 166 milionů korun. Na jednoho takového podvodníka na bazarovém serveru sBazar narazila i naše...

Policie informuje nejen o případech, kdy oběti podvodníků přijdou o statisíce či miliony, ale také o situacích, kdy ze svého účtu vybírají peníze, které jim přišly z neznámých zdrojů, a vkládají je do bitcoinmatu nebo přeposílají na zahraniční účty. Často jde o finance jiných podvedených žen a majitel či majitelka účtu tak z neznalosti a důvěry legalizuje peníze z trestné činnosti. Dostává se pak sám nebo sama do křížku se spravedlností. I na tuto problematiku se v posledních týdnech snaží zaměřit členky a členové facebookové skupiny.

Rázná Veronika se snaží mít pochopení pro ženy, které uvěří výmyslům podvodníků. Ti stahují fotky charismatických mužů a se stále stejnými snímky kontaktují potenciální oběti. Jedním z nejznámějších příběhů s nejvyšší škodou je případ účetní z olomoucké základní školy, která z konta vzdělávací instituce pro vysněného partnera zpronevěřila přes 14 milionů korun. Kromě ztráty majetku odešla od soudu se čtyřletým trestem vězení. Pravákem, tedy podle slangu facebookové skupiny skutečným vyobrazeným mužem na profilu, byl v jejím případě brazilský neurochirurg Fernando Gomes Pinto. Jeho potréty bývají mezi nejčastěji zneužívanými.

„Když je ženská v těžké situaci a osloví ji krásný chlap, tak si naivně myslí, že konečně za ní přišel její princ. Což je kravina, proč by někdo takový se potřeboval seznamovat přes sociální sítě. Ale podvodník ji pohladí na duši a láskou zaslepená žena tomu uvěří. Jeden mi dokonce skládal básničky. Nebo začnou hrát na city, že jsou na misi, pošlou třeba fotku prostřelené nohy, umí vzbudit soucit a emoce. Myslím, že je to nekonečný boj. Otevřít některým lidem oči je hodně složité,“ uzavírá Veronika.

Ohodnoť článek

Foto Petr Roubíček

Štítky Krimi, podvod, internet, americký voják, romantický podvod, peníze, Policie ČR

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dvakrát se do mě na Instagramu zamiloval i prezident, říká bojovnice proti online romantickým šejdířům  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.