Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

O Velikonocích vyrazí do ulic policejní hlídky. Zaměří se především na alkohol

Velikonoce patří mezi nejrizikovější svátky, co do dopravní bezpečnosti. Na silnice vyrazí sváteční řidiči, cyklisté a také koledníci pod vlivem alkoholu. I proto v následujících dnech potkáme více policejních hlídek, než je běžné. Na co si dát za volantem pozor?

V minulém roce policie v Královéhradeckém kraji kontrolovala 1,5 tisíc vozidel. Přes 300 řidičů porušilo dopravní předpisy. Největším prohřeškem byla nepřiměřená rychlost. Ničím výjimečným nebyl ani alkohol za volantem. Takových řidičů bylo celkem pět. 

„Dopravně bezpečnostní akce v letošním roce vzhledem k tomu, že v pátek 7. dubna je státní svátek, začne už dnes a bude pokračovat až do pondělí 10. dubna,“ upozornila na webu policistů Dana Čírtková, mluvčí policistů. 

Policisté se zaměří především na rizikové lokality s vysokým dopravním zatížením, turisticky navštěvované oblasti a místa, kde dochází k častým dopravním nehodám. Hlavním cílem bude hlídat maximální povolenou rychlost a alkohol.  

„Dále se policisté zaměří na kontrolu dokladů předepsaných k řízení a provozu motorového vozidla, technický stav vozidel, zda se řidiči během jízdy plně věnují řízení, či před jízdou nebo během jízdy nepožili alkoholické nápoje nebo jiné návykové látky,“ uvedla na webu policie mluvčí Hana Rubášová

Do ulic vyrazí sváteční řidiči 

Na Velikonoce za volant usedají i méně zkušení řidiči. Také se ve větší míře popíjí alkohol. „Každá dopravně bezpečnostní akce proto působí na tyto negativní jevy především preventivně, a to je naším hlavním cílem,“ dodává Čírtková. 

Policejní hlídky se během velikonočních svátků zaměří i na cyklisty, kteří často usednou na kolo pod vlivem alkoholu. „Mnoho lidí si ale neuvědomuje, že cyklista je podle zákona považován za řidiče, v tomto případě nemotorového vozidla, a co se týká požívání alkoholu, platí pro něho stejná pravidla jako pro řidiče motorových vozidel. Podnapilému cyklistovi může být za tento přestupek uložena ve správním řízení sankce až do výše 50 tisíc korun,“ upozorňuje mluvčí Čírtková. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Policie ČR

Štítky alkohol, Velikonoce, cyklista, Královéhradecký kraj, doprava, kontrola, alkohol, rychlost, sváteční, řidič

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vladimír Bešta

Zajímavé. Na silnice vyráží o Velikonocích řidiči pod vlivem, proto potkáme více hlídek. V loňském roce policisté odhalili 300 přestupků, pod vlivem bylo však pouze 5 řidičů, tedy necelá dvě procenta. Takže policisté nejsou na silnicích kvůli alkoholu, ale hlavně, aby kontrolovali rychlost. Asi to nebude rychlost nepřiměřená, ale nepovolená. Ta povolená je pro všechny řidiče stejná, přiměřená se u každého liší podle jeho schopností, podle vozidla, které řídí i podle okamžitého stavu vozovky. Rychlostní limity překračují řidiči po celý rok, takže není dobré svádět to na Velikonoce.

Pátek, 7. dubna 2023, 15:17Odpovědět

O Velikonocích vyrazí do ulic policejní hlídky. Zaměří se především na alkohol  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.