Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Škroupův dům v Osicích chátrá. Hejtmanství musí vyřešit, jak historickou budovu zachránit

Královéhradecký kraj a obec Osice dávají hlavy dohromady. Je třeba vymyslet, jak zachránit Škroupův dům, který v obci stojí od roku 1928. V současné době je nevyužitý a lidem doslova padá na hlavu. Původní plán na kulturní centrum je zatím u ledu, krajskou kasu by vyšel na několik desítek milionů.

„Myšlenka univerzálního kulturního objektu totiž narazila na vysoké náklady na rekonstrukci, které by pro krajský rozpočet mohly znamenat výdaje až ve výši 100 milionů korun,“ řekl v tiskové zprávě radní pro oblast majetku Václav Řehoř (ODS).  

Škroupův dům v Osicích stojí bezmála sto let. Před pěti lety ho od obce převzal Královéhradecký kraj, aby ho zachránil před zánikem. Původní plány tehdy narušila pandemie. V současné době je připravena projektová dokumentace. Kraj má i vydané stavební povolení.  

„S ohledem na obtížné hledání smysluplného využití jsme se rozhodli oslovit kromě kulturních institucí v regionu také místní akční skupinu MAS Hradecký venkov, která by mohla prostory domu také využívat, zčásti by mohl dům sloužit i místní základní a mateřské škole,“ uvedl v tiskové zprávě hejtman Královéhradeckého kraje Martin Červíček (ODS).  

Ve hře je i možnost, že by tam vznikl obecní dům, který by sloužil především pro účely samotné obce. V takovém případě by si náklady na rekonstrukci rozdělila obec i Královéhradecký kraj. „V tuto chvíli zůstává příběh Škroupova domu otevřený a vedení kraje bude společně s obcí jednat o dalších konkrétních možnostech, které by pomohly k jeho záchraně,“ dodal hejtman. 

Hodnocení článku je 76 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky dům, Královéhradecký kraj, Osice, kulturní, plán, záchrana, historický, rekonstrukce, obecní dům, Škroupův

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Škroupův dům v Osicích chátrá. Hejtmanství musí vyřešit, jak historickou budovu zachránit  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.