Počasí dnes23 °C, zítra25 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Lidé si budou moct prohlédnout útroby přehrady a elektrárny Les Království

Stoletá přehrada Les Království kousek od Dvora Králové nad Labem je veřejnosti běžně nepřístupná. I přesto se zde pravidelně pořádá den otevřených dveří. Lidé uvidí třeba strojovnu elektrárny, historické secesní interiéry a přímo od zaměstnanců elektrárny se dozví zajímavosti z provozu.

Den otevřených dveří se bude konat 15. dubna od 9:00 do 15:00. K prohlídce je nutná on-line registrace na stránkách pořadatelů. 

„Registrovaní návštěvníci ve skupinách po třiceti lidech se mohou těšit na prohlídku všech důležitých vnitřních i venkovních částí elektrárny. Do elektrárny sestoupí po secesním schodišti, ukážeme jim zmodernizovanou strojovnu a vysvětlíme, jak elektrárna funguje. Uvidí i potrubí o průměru 26 cm, kterým z přehrady přivádíme vodu do elektrárny. Při plném výkonu ji obě naše turbíny potřebují tolik, že by olympijský plavecký bazén byl plný za 4:20 minuty,“ uvádí v tiskové zprávě vedoucí provozu elektrárny Petr Tremer.  

Les Království je druhým vodním dílem na horním Labi, výše proti proudu řeky už se nachází jen Labská přehrada pod Špindlerovým Mlýnem. Vodní dílo i jeho elektrárna jsou postaveny v romantizujícím, pseudogotickém duchu a vzbuzují tak dojem pohádkové scenérie.  

Stavba vodního díla s původním náklady 4,7 milionu rakouských korun se kvůli první světové válce protáhla na tehdy neuvěřitelných deset let a Les Království už tak byl zprovozňován jako ve své době největší vodní nádrž nové Československé republiky. Elektrárna pracující na 30metrovém spádu vodních hladin ročně vyrobí v průměru 8 milionů kWh elektřiny, a pokryje tak spotřebu zhruba 2 300 východočeských domácností. 

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MUDK

Štítky elektrárna, přehrada, Vodní nádrž Les Království, Dvůr Králové nad Labem, Labe, den otevřených dveří, prohlídka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lidé si budou moct prohlédnout útroby přehrady a elektrárny Les Království  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.