Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Je první středa v měsíci, do vybraných galerií a muzeí je vstup zdarma

Dnes, jako každou první středu v měsíci, mají lidé šanci navštívit vybraná muzea či galerie zdarma. Ke dvacítce kulturních institucí se postupně přidávají další – od března Galerie „M“ ve Vrchlabí a tkalcovské muzeum Dům pod jasanem v Trutnově.

Od května lidem volný vstup v první středu umožní také Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou a Vlastivědné muzeum v Dobrušce. „Naším hlavním cílem je umožnit lidem dostupnější zážitky spojené s kulturou v našem regionu. Ohlasy veřejnosti jsou velmi pozitivní, proto věříme, že první středy přivedou do muzeí či galerií i návštěvníky, kteří by sem třeba i kvůli ekonomické stránce jen tak nevyrazili. Těší mě, že i mezi jednotlivými muzei a galeriemi si akce získala příznivce a přidávají se další. Prosím ale všechny, aby si před návštěvou zařízení vždy zkontrolovali jeho otevírací dobu,“ sdělila Martina Berdychová, náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči, cestovní ruch a oblast sociálních věcí.

Poprvé byly expozice krajských kulturních zařízení přístupné zdarma ve středu 7. prosince 2022. Zároveň s tím pro všechny dny v měsíci platí volný vstup pro děti do 10 let a seniory starší 65 let. Akce potrvá minimálně do konce letošního roku. Zvýšenou návštěvnost si zapojená muzea a galerie pochvalují. Většinou se jejich návštěvnost v první středy zvýšila až dvojnásobně.

Seznam institucí, které nabízejí volné vstupy, se rozšíří o další muzea a galerie. Hned 1. března budou mít možnost lidé zdarma zajít do soukromé Galerie „M“ ve Vrchlabí či do tkalcovského muzea a řemeslné dílny Dům pod jasanem v Trutnově.

Městské muzeum Loreta v Chlumci nad Cidlinou, kde mohou návštěvnici spatřit historické předměty související s historií Chlumecka včetně tzv. selských bouří roku 1775, stejně jako Vlastivědné muzeum v Dobrušce, které se nachází v celkem šesti budovách, z nichž jedna je rodný dům národního buditele Františka Vladislava Heka, nebo například renesanční radnice, kde jsou vystaveny prvotiny malíře světového formátu Františka Kupky, budou moci lidé navštívit bez placení v květnu, kdy obě tato zařízení zahájí hlavní návštěvnickou sezonu.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky muzeum, galerie, Trutnov, Vrchlabí, Chlumec nad Cidlinou, Dobruška, Městské muzeum Loreta, František Kupka, Martina Berdychová, Královéhradecký kra

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Je první středa v měsíci, do vybraných galerií a muzeí je vstup zdarma  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.