Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

O tomto víkendu přijde refresh zimy, připadne až třicet centimetrů sněhu

Během víkendu by na horách mělo připadnout kolem třiceti centrimetrů sněhu a oproti všedním dnům se až o deset stupňů ochladí. Na hory se vrací zima.

Podmínky k lyžování v hlavních horských střediscích v Královéhradeckém kraji jsou přes oblevu stále dobré. Některá menší střediska však již ukončila nebo přerušila provoz. V kraji se aktuálně lyžuje na téměř 100 kilometrech sjezdových tratí, na nichž leží od 30 do 90 centimetrů vlhkého sněhu. Vlekaři však vyhlížejí ochlazení, které by mělo přijít o víkendu a mělo by přinést i sněžení.

Sněhová pokrývka na hřebenech hor se za poslední týden ztenčila asi o 20 centimetrů. Na loukách v níže položených partiích hor zůstává jen nesouvislá vrstva sněhu. Na hřebenech Krkonoš je 80 až 120 centimetrů sněhu, v Orlických horách kolem 30 centimetrů. Teploty ve střediscích jsou nyní trvale několik stupňů nad nulou, mrzne pouze v nejvyšších partiích Krkonoš.

V plném provozu je největší krkonošské lyžařské středisko Špindlerův Mlýn, lyžuje se tam na téměř 23 kilometrech sjezdovek. Leží na nich 25 až 70 centimetrů sněhu, v provozu je všech šest lanovek a dále sedm vleků.

Krkonošský SkiResort Černá hora - Pec nabízí lyžařům v šesti střediscích 45 kilometrů sjezdovek, na kterých je od 30 do 80 centimetrů sněhu. "Dle aktuální předpovědi by teplejší charakter počasí měl být od soboty opět nahrazen teplotami pod bodem mrazu a sněhovými přeháňkami," řekla mluvčí SkiResortu Zina Plchová.

Po krátkém přerušení mají lyžaři ve SkiResortu opět k dispozici přejezd rolbami a na lyžích mezi Černou horou a Pecí pod Sněžkou. Sáňkařská cesta z Černé hory do Janských Lázních v délce 3,5 kilometru je otevřená, na Černé a Světlé hoře mají běžkaři až 55 kilometrů upravených tras. V pátek a v sobotu bude večerní lyžování na sjezdovce Protěž na Černé hoře.

V Deštném v Orlických horách jsou v provozu všechny lanovky a vleky a otevřené jsou všechny sjezdovky. "I dnes bude večerní lyžování na obou lanovkách," uvedli vlekaři z Deštného. Také v Říčkách v Orlických horách jsou otevřené všechny sjezdovky. Pokrývá je 60 až 90 centimetrů sněhu.

Kvůli oteplení a velkému úbytku sněhu přerušil provoz krkonošský lyžařský areál Arrakis v Prkenném Dole v Žacléři. Již v sobotu 18. února ukončil sezonu skiareál Janovičky u Broumova na Náchodsku. V úterý kvůli silné oblevě skončila sezona ve Skiareálu Kamenec u Teplic nad Metují na Náchodsku.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Královéhradecký, sjezdovky, sníh

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O tomto víkendu přijde refresh zimy, připadne až třicet centimetrů sněhu  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.