Počasí dnes9 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Chřipka je konečně na ústupu, covidu ale přibývá

Chřipková epidemie je snad pro letošní zimu pasé, pacientů ubývá. To ale hygienici nemůžou říct o covidu. V hradeckém kraji byly minulý týden jarní prázdniny a není vyloučeno, že návrat do školních lavic čísly ještě otřese.

V kraji se počet nemocných akutními respiračními infekcemi a chřipkou za týden snížil o 1,9 procenta na 1274 v přepočtu na 100.000 obyvatel. Minulý a také předminulý týden počet nemocných stoupl. K dnešku hradecká KHS eviduje 21 klinicky závažných případů onemocnění chřipkou, z toho osm pacientů v souvislosti s chřipkou zemřelo.

"Nejvyšší nemocnost je mezi dětmi do pěti let. Nejvíce nemocných máme nyní hlášeno na Jičínsku, nejméně na Rychnovsku," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice (KHS) Královéhradeckého kraje Veronika Krejčí. 

Odhalených případů koronaviru v Královéhradeckém kraji přibylo čtvrtý týden v řadě. Počet zjištěných případů covidu-19 za poslední týden v mezitýdenním srovnání stoupl o více než 47 procent. Testy za posledních sedm dní v kraji odhalily 394 nákaz včetně reinfekcí, před týdnem za stejnou dobu 267 a předtím 194, 156, 141 a 199. Sedmidenní incidence, tedy počet nakažených na 100.000 obyvatel, je nyní v kraji na hodnotě 71, před týdnem činila 48, před 14 dny 35 a před tím 28, 25 a 36. V celé zemi na 100.000 obyvatel za poslední týden připadá 50 nakažených, vyplynulo z údajů na webu ministerstva zdravotnictví.

V kraji přibylo za týden také hospitalizovaných s covidem-19. Ve všech nemocnicích v kraji se dnes ráno léčilo s koronavirem 51 pacientů, z toho pět bylo na jednotce intenzivní péče (JIP). Před týdnem bylo v kraji hospitalizovaných pacientů s koronavirem 24, z toho jeden na JIP, uvedlo dnes hradecké hejtmanství.

Podle ministerstva se covid v kraji aktuálně nejrychleji šíří v okrese Rychnov nad Kněžnou, nejméně na Trutnovsku. Od začátku pandemie v březnu 2000 se v kraji, který má přes 542.100 obyvatel, prokázalo 250.586 nákaz koronavirem včetně reinfekcí. Z nemoci se podle dat ministerstva vyléčilo 247.730 lidí a 2294 jich zemřelo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, zdraví, koronavirus, chřipka, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Chřipka je konečně na ústupu, covidu ale přibývá  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.