Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Potravinové řetězce v Česku letos zaměstnancům plánují navyšovat mzdy

Potravinové řetězce v Česku letos svým zaměstnancům navyšují mzdy, obchody Lidl, Penny Market a Albert by tak měly učinit od 1. března. Kaufland plánuje tento rok platy zvýšit od září, týkat se to bude zaměstnanců v provozních oblastech, jako je asistent prodeje nebo pokladní, uvedla mluvčí Renata Maierl.

Reálná mzda v Česku po zahrnutí inflace klesla v loňském třetím čtvrtletí meziročně o 9,8 procenta. Nominálně se podle Čekého statistického úřadu průměrná mzda zvýšila o 6,1 procenta na 39 858 korun, inflace ale rostla rychleji. Obecně platí, že dvě třetiny zaměstnanců na průměrnou mzdu nedosáhnou. Medián, tedy prostřední hodnota mezd, vzrostl ve třetím čtvrtletí 2022 meziročně o 6,5 procenta, u mužů dosáhl 37 530 korun, u žen byl 32 171 korun.

V Lidlu nástupní mzda na pozici asistent prodeje a pokladní při plném úvazku vzroste na 30 700 korun, po třech odpracovaných letech pak bude činit 33 tisíc korun. Počáteční plat na stejných pozicích zaměstnanců v Praze bude 33 300 korun, po třech letech se základ zvýší na 36 600 korun, uvedla firma. Zvýší se podle ní i mzdy komplementářů v logistických centrech. Při plném úvazku bude jejich základní mzda činit 39 467 korun, po třech letech 43 467 korun. Příspěvek na stravné firma zvýší z 55 korun na 100 korun, informovala dnes v tiskové zprávě. Lidl uvádí, že má v ČR přes 290 prodejen a zaměstnává více než 12 000 lidí.

Platy pokladním v řetězci Penny od března vzrostou o zhruba 7,5 procenta. Nástupní mzda na plný úvazek se zvýší o 2000 korun na 28.000 korun, po čtyřech odpracovaných letech bude tento základ činit 30 tisíckorun, informovala firma. O 7,5 procenta vyšší mzdy budou mít také pracovníci v logistice a v centrále společnosti. Platy vedoucím prodejen a jejich zástupcům od března vzrostou o 12,5 procenta, do měsíční výplaty se jim totiž přenese část čtvrtletních prémií, doplnilo Penny. "Současně dochází k navýšení hodnoty stravenky na den na 100 korun," uvedla firma. Za leden a únor pak svým zaměstnancům vyplatí odměny ve výši čtyř procent měsíčního platu. Firma má v Česku přes 400 prodejen a zaměstnává více než šest tisíc lidí.

V průměru o desetinu vyšší platy budou od následujícího měsíce pobírat zaměstnanci Albert. Týkat se to bude pokladních, asistentů prodeje, skladníků, pekařů, pracovníků v ovoci a zelenině, manažerů prodejen a jejich zástupců, doplnila firma. Minimální garantované navýšení podle ní bude činit osm procent. Společnost uvádí, že má více než 330 obchodů a na různé pracovní úvazky pro ni dohromady pracuje až 20 tisíc lidí. Podle výroční zprávy v roce 2021 zaměstnávala průměrně zhruba 10 700 pracovníků.

V Kauflandu si od září letošního roku přilepší zaměstnanci v operativních oblastech, v průměru to bude o tři tisíce korun měsíčně, informoval řetězec. Od března se pak pracovníkům s nárokem na stravenkový paušál zvýší příspěvek zaměstnavatele ze 44 na 60 korun za jednu směnu, doplnila firma. Společnost Kaufland v ČR zaměstnává přes 11 tisíc lidí a provozuje 137 prodejen.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto PENNY

Štítky mzda, Česko, Lidl, Kaufland, Penny Market, Albert Česká republika, plný pracovní úvazek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Potravinové řetězce v Česku letos zaměstnancům plánují navyšovat mzdy  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.