Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Krkonoších s jarními prázdninami přibylo úrazů na sjezdovkách

Kolotoč jarních prázdnin se roztočil a je to znát na počtech úrazů na horách. V Krkonoších Horská služba v prvním týdnu jarních prázdnin zaznamenala nárůst úrazů asi o 25 procent.

"Od posledního lednového týdne, kdy se zlepšily podmínky, nám počty úrazů v Krkonoších narostly zhruba na 200 týdně. Tento týden se ale počet úrazů zvýšil zhruba na 250 týdně. Podepisují se na tom jarní prázdniny a také počasí, které lákalo do hor více návštěvníků," řekl mluvčí Horské služby Marek Fryš.

Podle něj převažují úrazy na sjezdovkách. "Většinou se jedná o běžné lyžařské úrazy, jako poranění vazů, ať jsou to u lyžařů kolena, u snowboardistů ramena, ruce. Návštěvníkům se nevyhýbají ani zlomeniny horních nebo dolních končetin. Některé úrazy byly komplikované, musela zasahovat i rychlá záchranná služba," řekl Fryš.

V největším krkonošském lyžařském středisku Špindlerův Mlýn o víkendu lyžovalo asi 10.000 lidí. "Je to dobrá víkendová návštěvnost, podmínky jsou suprové," řekl Adam Svačina ze špindlerovského areálu.

Do SkiResortu Černá hora - Pec o víkendu vyrazilo za sněhem podle jeho mluvčí Ziny Plchové 18.000 lidí. "Ve SkiResortu dál panují skvělé podmínky. Lyžuje se ve všech areálech, kde je otevřeno více než 48 km sjezdovek na jeden skipas," řekla Zina Plchová.

Hosté krkonošských středisek mají zájem také o doplňkové služby, jako jsou půjčovny lyžařského vybavení nebo lyžařské školy. "Zájem o půjčovny i lyžařské školy ve SkiResortu je značný. Lyžařskou výuku doporučujeme rezervovat online předem. Online lze objednat i vypůjčení lyžařského vybavení," řekla Plchová.

V lavinových katastrech Krkonoš platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pěti, který znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné. Na hřebenech Krkonoš je 100 až 150 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích severovýchodních až jihozápadním směrů v odtrhových zónách a ve žlabech.

Zájem o lyžování se po oba dva dny projevil například také v horském sedle u Šerlichu v Orlických horách, které je oblíbeným výchozím bodem pro lyžařské a turistické hřebenové trasy. Parkoviště u Šerlichu se v sobotu a v neděli zaplnila auty rekreantů již dopoledne. Dopravu na místě řídila policie, aby zůstala průjezdná silnice z Deštného v Orlických horách přes Šerlich do Orlického Záhoří.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Horská služba Krkonoše

Štítky ČR, rekreace, počasí, hory, Královéhradecký, sjezdovky, úrazy, Horská služba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších s jarními prázdninami přibylo úrazů na sjezdovkách  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.