Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na druhý stupeň

Lavinové nebezpečí v Krkonoších dnes kleslo z třetího na druhý stupeň z pětibodové škály. Na webu to dnes uvedla krkonošská horská služba. Druhý lavinový stupeň znamená mírné nebezpečí lavin, podmínky pro túry jsou převážně bezpečné.

Silný vítr dnes zastavil horní úsek kabinové lanovky na Sněžku, dolní úsek z Pece pod Sněžkou na Růžovou horu byl v provozu, uvedli na webu vlekaři. Lanovka může být v provozu do rychlosti větru 60 km/h.

Sněžka s výškou 1603 metrů nemá podle Správy KRNAP ve středoevropském prostoru obdoby. Má tvar trojbokého jehlanu, který ční nad krkonošské hřebeny volně do atmosféry. Proto je klima navzdory nevelké nadmořské výšce arktické a velehorské, často ani neodráží celkový ráz počasí v Krkonoších.

U nedaleké hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 metrů bylo podle horské služby ráno minus osm stupňů Celsia, jasno, metr sněhu a vítr dosahoval rychlosti do 30 km/h.

Na hřebenech Krkonoš je nyní 100 až 150 centimetrů sněhu, více ho je na závětrných svazích v odtrhových zónách a ve žlabech. Tendence lavinového nebezpečí je podle horské služby setrvávající.

"V současné době vane jižní vítr. Nad pásmem lesa se na severních až jihozápadních svazích vlivem větru tvoří sněhové desky, zde se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. Ve sněhové pokrývce se tvoří hranaté krystaly, a to zejména na severních a stinných svazích. Zde se mohou vyskytnout laviny z nestabilních vrstev starého sněhu nebo v kombinaci starého a nového sněhu. Testy stability vykazují střední stabilitu," uvedl dnes Robert Dlouhý z Horské služby Krkonoše.

Uvolnění laviny je možné hlavně při velkém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. "Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá. Dají se očekávat pouze laviny středních rozměrů, které se většinou zastaví ještě na svahu," uvedl Dlouhý.

Lavinovými lokalitami v Krkonoších jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl. Ročně v horách sjede několik desítek lavin, které však nezasahují obydlená místa, lyžařské sjezdové tratě ani přístupové cesty.

První stupeň lavinového nebezpečí v české části hor byl poprvé v této zimní sezoně vyhlášen loni 12. prosince. Lavinové nebezpečí v Krkonoších stouplo na druhý stupeň 13. prosince a opět kleslo na první stupeň 25. prosince. Horská služba odvolala nejnižší stupeň lavinového rizika letos 2. ledna. Na první stupeň lavinové nebezpečí v Krkonoších opět stouplo v sobotu 14. ledna, na druhý 21. ledna a na třetí v české části hor 1. února.

V Krkonoších má být dnes jasno nebo skoro jasno, večer od severozápadu přibývání oblačnosti. Nejvyšší denní teploty budou mezi minus šesti až minus třemi stupni Celsia. Vítr má vát čerstvý jihovýchodní, v nárazech může dosahovat rychlosti přes 70 km/h. Vítr bude k večeru slábnout.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Facebook Horská služba ČR

Štítky ČR, počasí, rekreace, lavina, lanovky, Krkonoše

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Krkonoších kleslo lavinové nebezpečí na druhý stupeň  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.