Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Hradecký kraj chystá přestavbu části prostor galerie v Hradci Králové

V části secesní budovy Galerie moderního umění (GMU) v Hradci Králové vzniknou nové depozitáře, technické místnosti či vzdělávací centrum. Předpokládané náklady na přestavbu dosud nevyužívaných prostor budovy v historickém centru města přesáhnou 50 milionů korun. Z nich by 85 procent měla pokrýt evropská dotace z Integrovaného regionálního operačního programu, zbytek doplatí kraj ze svého rozpočtu. Část úprav galerie by měla začít už letos. Hradecká GMU je příspěvkovou organizací Královéhradeckého kraje.

"GMU je v rámci ČR unikátní nejen svými sbírkami, ale i svou působností a rolí ve veřejném kulturním životě. Galerie působí ve výjimečném prostředí ceněné secesní budovy, která původně vznikla jako palác Záložního úvěrového ústavu v krajském městě. Revitalizace se dotkne především prostor, kterých se jakékoli opravy od vzniku této památky dosud vyhýbaly," řekla náměstkyně hejtmana pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Martina Berdychová (Východočeši).

Záměr projektu se týká především stavební úpravy dvou podzemních podlaží budovy. "Dílčí část revitalizace galerie by měla začít už letos, hlavní stavební práce se plánují především na roky 2024 a 2025. Hotovo by mělo být v roce 2026," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann.

Budova Galerie moderního umění na Velkém náměstí, která vznikla podle projektu architekta Osvalda Polívky v roce 1912, prošla zásadní rekonstrukcí v letech v letech 2014 až 2016. Tato rekonstrukce, která stála více než 120 milionů korun, získala prestižní celorepublikové ocenění Stavba roku 2017.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto HK Point

Štítky ČR, správa, stavby, výtvarné, galerie, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecký kraj chystá přestavbu části prostor galerie v Hradci Králové  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.