Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hasiči Královéhradeckého kraje si za miliony vylepší zázemí

Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje v únoru zahájí první etapu rekonstrukce interiérů části správní budovy v areálu centrální stanice v Hradci Králové v ulici U Přívozu za 7,6 milionu korun včetně DPH.

Stavba má trvat 30 týdnů od předání staveniště. "Do plného provozu by opravenou část budovy chtěli hasiči uvést v roce 2024," řekl náměstek ředitele krajských hasičů Petr Malina. Rekonstrukce umožní přesunout z budovy v městské části Malšovice úsek prevence a civilní nouzové připravenosti do centrální stanice. Jinou větší stavební investici v kraji hasiči letos neplánují.

"Máme již vysoutěženého dodavatele, začne se tento měsíc. Ukončení prací předpokládáme v září, poté přijde na řadu vybavení prostor. Na vybavení budeme hledat v rozpočtu další prostředky," řekl Malina.

Rekonstrukce se bude týkat téměř nevyužívané části správní budovy centrální stanice a stavbaři budou pracovat za provozu. Samotný chod centrální stanice to výrazněji neovlivní. "Vyřeší se tím nedostatek kancelářských míst. Druhá etapa by měla začít příští rok a podle současných odhadů by mohla stát okolo pěti milionů korun. Do uvolněné budovy v městské části Malšovice by se měl přesunout například archiv. Psychologické pracoviště a ubytovna HZS tam zůstane," řekl Malina.

Podle něj bude letošek z hlediska objemu financí do oprav budov či staveb nejslabší za poslední roky. "V současnosti máme v rozpočtu nejméně prostředků za poslední roky. V průběhu loňského roku šlo do oprav nemovitého majetku více než pět milionů korun," řekl Malina.

Naopak významná investice půjde letos na pořízení nové techniky, například na nákup 15 cisternových automobilových stříkaček CAS 20, jednoho automobilového žebříku AZ 42 Magirus, 14 sad hydraulického nářadí k vyprošťování osob nebo čtyř osobních velitelských vozidel.

"Plánujeme obnovu v trochu větším rozsahu než v minulosti. Celková částka na plánovanou obnovu techniky je v letošním roce zhruba 160 milionů korun, v takovém rozsahu jsme obnovu techniky ještě nerealizovali. Tyto prostředky samozřejmě v rozpočtu nemáme, bude to ve většině případů nakupovat Generální ředitelství HZS ČR," řekl Malina.

V souvislosti s pořízením nové techniky profesionální krajští hasiči předají letos nepotřebnou starší techniku obcím pro jednotky sboru dobrovolných hasičů.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Krajský úřad Královéhradeckého kraje

Štítky ČR, hasiči, stavby, technika, Královéhradecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hasiči Královéhradeckého kraje si za miliony vylepší zázemí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.