Počasí dnes16 °C, zítra19 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Záchranáři se psy cvičili v Krkonoších záchranu lidí zavalených v lavině

V Krkonoších nacvičovaly desítky záchranářů situace při lavině. I přes celkový nedostatek sněhu se kurz vydařil. Dorazili záchranáři nejen od nás ale i ze zahraničí.

Krkonoše hostily v minulém týdnu lavinový a psovodský mezinárodní kurz, který proběhl na Richtrových boudách nad Pecí pod Sněžkou. Všech 40 účastníků, a to třicet psovodů se svými čtyřnohými kolegy a deset lavinových preventistů ze tří evropských zemí, Česka, Slovenska a Slovinska, přijíždělo na kurz se smíšenými pocity, ale průběh ukázal Krkonoše jako „hory neomezených možností“.
 
"Organizátorům kurzu se podařilo najít lokalitu, která plnohodnotně prověřila schopnosti psů, psovodů i lavinových preventistů. Čtyři stanoviště pro psovodské činnosti," uvedl mluvčí Horské služby Marek Fryš. Jedno speciálně pro mladé psy, druhé prověřující schopnosti psovodů, kdy řeší pohyb psa na laviništi a zároveň pracují s lavinovým vyhledávačem. Třetí náročné, prověřilo vytrvalost psů a schopnost znovunasazení po nucené přestávce v rámci rozsáhlé laviny. A čtvrté, na kterém čekaly na psy předměty rozmístěné na povrchu laviniště, které musely být nalezeny z důvodu predikce pozice zasypaných osob.

Lavinoví preventisté měli připravena 3 stanoviště, na kterých prováděli srovnávací testy lavinových vyhledávačů, techniku a praxi ve vyhledávání se systémem RECCO a třetí se zaměřením na testy stability sněhové pokrývky, pozorování a zpracování záznamu profilu sněhové pokrývky. Těchto 7 plnohodnotných pracovišť bylo doplněno řadou přednášek a diskusí ohledně lavinové problematiky a pátrání. Hosty kurzu byli v rámci jednoho dne policejní kynologové a operátoři dronů, kteří řešili součinnostní problematiku a možnosti spolupráce při akcích v terénu.
 
 

Ohodnoť článek

Foto HSCR

Štítky záchranáři, cvičení, Krkonoše, Richterovy boudy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Záchranáři se psy cvičili v Krkonoších záchranu lidí zavalených v lavině  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.