Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Začíná volba nového prezidenta. V Hradci Králové se volí v 85 okrscích

Lidé v České republice vybírají novou hlavu státu. V pátek jsou volební místnosti otevřené od 14:00 do 22:00. V sobotu se otevřou od 8:00 do 14:00. Nového prezidenta či prezidentku si Česko zvolí na příštích pět let. V Hradci Králové bude možné volební lístek vhodit do uren v 85 volebních okrscích.

Za nejvážnější uchazeče jsou předvolebními průzkumy i pohledem bookmakerů označováni bývalý představitel české armády a NATO Petr Pavel a předseda ANO a někdejší premiér Andrej Babiš. Mezi favority patří také bývalá rektorka Mendelovy univerzity Danuše Nerudová. K jejich protikandidátům se řadí poslanec SPD Jaroslav Bašta, senátoři Pavel Fischer (nezávislý) a Marek Hilšer z klubu Starostů, podnikatel Karel Diviš a bývalý rektor Karlovy univerzity Tomáš Zima. Týden před prezidentskou volbou oznámil odstoupení z voleb odborový předák Josef Středula, který podpořil Nerudovou.

Výsledky prvního kola prezidentské volby by měly být jasné zítra odpoledne. Svůj hlasovací lístek budou Češi odevzdávat ve zhruba 15 tisíc okrscích dnes mezi druhou hodinou odpolední a desátou večerní a také zítra mezi osmou hodinou ranní a druhou hodinou odpolední.

Dění z volebních štábů prezidentských kandidátů bude Drbna přinášet celé sobotní odpoledne.

Půjdete volit prezidenta České republiky?

Celkem hlasovalo145 čtenářů

Seznam kandidátů na prezidenta:

Jak hlasovat ve volební místnosti?   

Aby mohl volič vhodit hlas do urny, musí volební komisi předložit platný občanský průkaz nebo cestovní pas. Pokud si nechal vydat voličský průkaz, musí ho vzít s sebou. A to i ve chvíli, kdy se rozhodl volit v místě trvalého bydliště.   

Od volební komise dostane volič úřední obálku, se kterou se odebere za plentu. Do ní vloží jeden hlasovací lístek, který nijak neupravuje. Obálku s tímto hlasem pak vhodí do volební schránky.   

Každý volič musí hlasovat osobně. Žádné zastoupení není možné. Dovolená je pouze asistence v případě zdravotních komplikací. V tu chvíli mohou za plentu dva lidi současně. Pomáhající osoba však nesmí být z řad volební komise.   

Na každém z voličů je také, aby si ověřil platnost hlasovacího lístku. Ten nesmí být přetržen, nesmí být pomalován nebo přetržen. Hlas se stává neplatným i ve chvíli, kdy se do urny hodí samotný nebo v jiné než úřední obálce. 

O voličské průkazy byl velký zájem  

Zájem o voličské průkazy pro první kolo prezidentských voleb byl letos ve stotisícovém Hradci Králové o 15 procent vyšší než před pěti lety. Hradecký magistrát vydal 1355 voličských průkazů, zatímco před pěti lety to bylo 1176 průkazů. Průkaz umožňuje zúčastnit se voleb mimo místo trvalého bydliště. 

Osobně si lidé o voličský průkaz mohli požádat do čtvrtečních 16:00. Při písemné či elektronické žádosti museli žádosti doručit do pátku 6. ledna do 16:00. 

O voličské průkazy pro druhé kolo prezidentské volby lidé mohou stále žádat, a to nejpozději do 25. ledna. „Zatím bylo pro druhé kolo vydáno 1275 voličských průkazů. Před pěti lety jich pro druhé kolo bylo vydáno 2020," uvedla pro ČTK mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková.  

 

O volbu prezidenta lidé v karanténě neměli zájem. V Hradci Králové zatím nevolilo ani deset lidí

O volbu prezidenta pro lidi v karanténě nebo izolaci byl minimální. Pro tyto voliče bylo zřízeno pět drive-in hlasovacích míst. Jedno bylo v každém okresním městě. Tímto způsobem v Královéhradeckém kraji odhlasovalo pouze osm lidí.

Poslední volby prezidenta v Královéhradeckém kraji 

Během voleb v roce 2018 ve všech okresech Královéhradeckého kraje vyhrál v prvním kole Miloš Zeman. Například na Hradecku získal 36,65 procenta hlasů. Druhý Jiří Drahoš získal 27,16 procenta hlasů.   

V druhém kole už výsledek voleb v Královéhradeckém kraji nebyl tak jednoznačný. Miloš Zeman zvítězil jen na Jičínsku a Rychnovsku. V ostatních regionech bodoval Jiří Drahoš. K urnám přišlo 68,59 procenta voličů.    

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, prezident, volební, místnost, Hradec Králové, ČR, volební, průkaz, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Začíná volba nového prezidenta. V Hradci Králové se volí v 85 okrscích  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.