Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Policie viní muže z Rychnovska z krácení daní se škodou přes deset milionů

Hradecká krajská policie po třech a půl letech ukončila vyšetřování případu krácení daní se škodou 10,4 milionu korun. Státnímu zástupci z něj navrhla obžalovat šestatřicetiletého muže z Rychnovska. Muž podle kriminalistů způsobil státu škodu na neodvedené dani z přidané hodnoty. V Česku nakoupené zboží fiktivně prodával do Polska.

Krácení daní se muž podle policie dopustil v letech 2015 a 2016. "Jako zástupce dvou obchodních korporací sídlících v Polsku úmyslně a se záměrem vlastního neoprávněného obohacení využil znalosti české právní úpravy v oblasti daňových předpisů týkající se vyměřování daně z přidané hodnoty u vývozů zboží do jiného státu EU," dnes řekla policejní mluvčí Iva Kormošová.

Muž podle policie odebíral u české firmy výrobky z plastu, u kterých vystavoval fiktivní doklady o dodání do zahraničí. Zboží však nepřekročilo hranice Česka. Zboží muž fakturačně přeposlal přes jím ovládaný řetězec 25 firem, který v ČR uměle vytvořil. "Prostřednictvím řetězce firem zastíral původ i skutečné místo dodání zboží, přirážel si marži a poté ho stále ještě pod reálnou cenou dodal tuzemským firmám, uvedla mluvčí.

Případ začala policie vyšetřovat na základě oznámení finančního úřadu. "Bylo prokázáno 123 skutků neodvedení daně, byly vyslýchány desítky fyzických či právnických osob jak v České republice, tak i v zahraničí, bylo prověřováno na 35 bankovních účtů u různých bank, stovky faktur a účetních dokladů," uvedla mluvčí. Spis podle ní čítá téměř 7000 listů, z čehož jen návrh na podání obžaloby má 200 listů.

Policie muže viní ze zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby a přečinu zkreslování údajů o stavu hospodaření a jmění. Firma, která netušila, že její zboží se neprodává do zahraničí, již uhradila správcem daně dodatečně vyměřenou daň včetně penále a úroku z prodlení.

Pokud soud akceptuje návrh státního zástupce na schválení dohody o vině a trestu, dostane obviněný muž podmíněný tříletý trest se zkušební dobou na pět let a peněžitý trest jeden milion korun. Pokud soud dohodu neakceptuje, hrozí muži trest vězení na pět až deset let.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky ČR, kriminalita, daně, Rychnovsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Policie viní muže z Rychnovska z krácení daní se škodou přes deset milionů  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.