Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Tři firmy Batist v úpadku mají závazky téměř za miliardu korun

Tři společnosti skupiny Batist, která je výrobcem a dodavatelem zdravotnického materiálu, mají závazky téměř za miliardu korun. Z toho přes 500 milionů korun dluží bankám. Vyplývá to z dokumentů, které firmy zaslaly Městskému soudu v Praze.

Firmy se dostaly do platební neschopnosti a samy podaly insolvenční návrh. Úpadek by společnosti podnikatele Tomáše Mertlíka chtěly řešit reorganizací, aby chod skupiny mohl dál pokračovat.

Insolvenční návrh podaly mateřská společnost Batist Medical Holding a v Červeném Kostelci na Náchodsku sídlící obchodní společnost Batist Medical a výrobní firma Batist Medical Productions. Celkem pod Batist Medical Holding spadá 11 společností, z nichž část sídlí v zahraničí. Kostelecké společnosti Batist Medical a Batist Medical Productions zaměstnávají dohromady 186 lidí.

Z celkových závazků ve výši 954 milionů korun připadá 634 milionů na Batist Medical. Nejangažovanější bankou ve vztahu ke skupině je Komerční banka s poskytnutými úvěry ve výši 356 milionů korun, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Bance Citibank Europe firmy Batist dluží 125 milionů korun a Raiffeisenbank 34 milionů korun.

Reorganizace by podle Batistu měla přinést zachování zaměstnanosti a věřitelům by měla přinést vyšší uspokojení jejich pohledávek. "Na výrobní a obchodní činnost skupiny, stejně jako na zaměstnanost ve společnostech, nebude mít insolvenční řízení žádný vliv. Výrobní aktivity pokračují dále podle platných smluv a objednávek. Továrna pracuje v plném provozu a plní dodávky nemocnicím a všem ostatním zdravotnickým zařízením," uvedla firma.

Za důvod problémů Batist označil příliš rychlý růst nákladů a výrobních kapacit kosteleckých společností související s epidemii koronaviru v roce 2020. "Situaci využili ve prospěch své obchodní politiky zejména asijští dodavatelé, kteří veškeré objednávky podmínili zálohovou fakturací," uvedla firma. Skupina se stala obětí podvodu ve dvou asijských obchodních případech. "Ty ji na zálohách a následných škodách připravily téměř o 150 milionů korun," uvedla společnost.

Batistu se sice při několikanásobném zvýšení zadlužení podařilo sehnat peníze na nové obchody a investice do výroby ústenek, ale další vývoj epidemie znamenal zásadní obrat proti očekáváním firmy. Po nasycení trhu covidovými položkami poklesl odbyt a spadly ceny výrobků. Na skupinu dopadl pokles marží v důsledku prudkého nárůstu cen energií, přepravy a vstupních cen materiálů, které společnost Batist nemohla promítnout do cen svých výrobků.

Tržby Batistu Medical podle neauditovaných výsledků loni klesly o 44 procent na 706 milionů korun z předloňských 1,26 miliardy korun. Ztráta firmy se loni snížila na 69 milionů korun po minusu 363 milionů v roce 2021. Batist Medical Productions loni utrpěl pokles tržeb o 15 procent na 226 milionů korun a prohloubení ztráty na 19 milionů korun z předloňské ztráty čtyři miliony korun. Mateřská společnost Batist Medical Holding loni měla tržby 67 milionů korun a ztrátu tři miliony korun.

Batist je dodavatelem a výrobcem roušek, operačních setů, zdravotnických a hygienických produktů na ošetření ran, obvazů a dalších hygienických pomůcek pro zdravotnictví. Část produkce si nechává vyrábět v Asii. Pobočky má na Slovensku, v Polsku, Německu, Portugalsku a Španělsku. V roce 2021 Batist vyhrál státní zakázku na dodání 4,2 milionu antigenních testů pro testování školáků.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto avdzp.cz

Štítky ČR, textil, zdraví, firmy, Batist Medical, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tři firmy Batist v úpadku mají závazky téměř za miliardu korun  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.