Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

O Vánocích se v Safari Parku narodilo mládě žirafy Rothschildovy. Návštěvníci ho uvidí na jaře

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové nad Labem dostala netradiční dárek. Den před Štědrým dnem se tam narodilo mládě žirafy Rothschildovy. Malá samice dostala jméno Imany. Podle Safari Parku to znamená obnovení nejvýznamnějšího chovu na světě.

„Mládě je zatím i s matkou oddělené od zbytku stáda, připojí se k nim v nejbližších týdnech,“ popisuje v tiskové zprávě zoolog Luděk Čulík. Pro matku Imaru je to už druhé mládě. Otcem je nový chovný samec Bořek. 

První mládě žirafy se ve východočeské zoologické zahradě narodilo přesně před 50 lety. Safari Park byl tenkrát jedinou zahradou v České republice, které se podařilo tato zvířata rozmnožit. Do dnešního dne se ve Dvoře Králové narodilo celkem 269 žiraf. Imany je 175. mládě žirafy Rothschildovy, zbytek připadá na žirafy síťované. 

Návštěvníci mládě uvidí na jaře  

Imany je aktuálně v pavilonu, který není veřejnosti přístupný. „Pokud vše půjde dobře, lidé ho uvidí koncem dubna, až se opět osadí letní výběhy,“ dodává zoolog. Oba rodiče přišli do Safari Parku v rámci obměny stáda z jiných zahrad. Matka je z Budapešti a otec ze sousedního Liberce.  

Situace těchto zvířat v přírodě se od doby Vágnerových odchytů dramaticky zhoršila. Zatímco v roce 1985 žilo na světě kolem 155 tisíc žiraf, v roce 2015 to už bylo pouze kolem 95 tisíc. Za tento téměř čtyřicetiprocentní pokles mohou přeměna přirozeného prostředí, úbytek míst k pastvě, pytláctví i války.  

„Právě kvůli válkám a pytláctví je nyní žirafa Rothschildova jednou z nejohroženějších. V divočině jich není více než šestnáct set,“ doplňuje Luděk Čulík. Až do roku 2015, kdy zoologové provedli velké sčítání divokých žiraf, navíc tato zvířata nebyla předmětem většího zájmu ochránců. Pro jejich rychlé mizení se proto následně vžilo označení tiché vymírání. Chov v péči člověka je tak v současnosti důležitější než kdy jindy. 

Ohodnoť článek

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky Safari Park, zoo, žirafa, mláďe, narození, Vánoce, Imany

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O Vánocích se v Safari Parku narodilo mládě žirafy Rothschildovy. Návštěvníci ho uvidí na jaře  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.