Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Před deseti lety hořela Mileta v Hořicích. Výrobní halu se podařilo uhasit až na Vánoce

Přesně před deseti lety se obyvatelé Hořic probudili do běžného rána. Něco však bylo jinak. Nad městem se vznášel hustý černý dým, který stoupal z výrobní haly společnosti Mileta. Až do Štědrého dne s požárem bojovalo deset jednotek. Vyhlášen byl třetí stupeň poplachu. Pojďme si tento požár připomenout v následujícím textu.

Vše začalo pět minut před šestou hodinou ráno, kdy se na lince hasičů ozvalo hlášení o požáru ve výrobní hale. Ta stála kousek od obchvatu města a silnice I/16 z Hradce Králové do Jičína. Jako první na místo dorazila jednotka z Hořic. Ta ihned po příjezdu začala s evakuací a hašením. Stačilo jen pár minut a situace se výrazně zkomplikovala.  

„Průzkumná skupina narazila po zhruba dvou metrech po vstupu do haly na rychle se šířící plameny. Velitel zásahu požádal operační středisko o vyhlášení druhého stupně požárního poplachu a nasazení dalších jednotek požární ochrany,“ uvedl Hasičský záchranný sbor Královéhradeckého kraje.   

Nakonec byl vyhlášen i třetí stupeň poplachu, který se vyhlašuje ve chvíli, kdy je ohroženo několik budov, železniční soupravy nebo letadla. Jde o havárie v silniční dopravě, plošné požáry do jednoho kilometru nebo záchranu stovek osob.  

Požár se rozšířil kvůli uskladněnému textilnímu materiálu 

Hlavním úkolem hasičských jednotek bylo především zabránit požáru, aby se dál šířil. To šlo jen s obtížemi. Výrobní hala neměla požárně dělící konstrukce. Mezi sektory stálo plamenům v cestě jen několik centimetrů materiálu. 

Oheň navíc přiživoval i materiál, který byl prakticky všude. Většinou šlo o velké příze textilií v několikatunových balících. I to je důvod, proč se během několika málo minut začal požár šířit celou halou. V tu chvíli byl vyhlášen zmiňovaný třetí stupeň požárního poplachu.  

Než se podařilo dostat oheň pod kontrolu, propadla se hale střecha. Vzápětí se žárem začala kroutit většina obvodových stěn. V tu chvíli bylo bezpodmínečně nutné ochránit od ohně okolní sklady. K tomu bylo třeba extrémně velké množství vody a hasebních látek. „Proto byla zřízena tři čerpací stanoviště ze zdrojů vody v areálu firmy a současně využita i místní hydrantová síť,“ píší hasiči na svém webu.   

Voda však rychle docházela. Proto se hasiči rozhodli, že využijí i místní požární nádrž. Ani ta však poptávku po vodě nedokázala uspokojit. Nakonec se proto začala kyvadlově vozit z okolních rybníků.  

Hořelo až do Štědrého dne 

Na místě požáru se celkem vystřídalo 16 jednotek z dvou okresů. Těm se požár podařilo lokalizovat až po sedmi hodinách od nahlášení události. Pevně pod kontrolou byl oheň až ve 13:27 téhož dne. Samotné dohašování však trvalo až do rána 24. prosince.  

„Příčinou vzniku požáru byla pravděpodobně technická závada na osvětlovacím tělese,“ uvedla oficiální zpráva hasičů. Požárem byl zcela zničen prostor přípravny a expedice hotových výrobků a část skladů ve druhém nadzemním podlaží.   

Škoda se vyšplhala na hranici 250 milionů korun. Uchráněné hodnoty byly vyčísleny na minimálně 350 milionů. Vzhledem k výši vyčíslených škod se stal požár největším v novodobé historii HZS Královéhradeckého kraje. 

Ohodnoť článek

Foto HZS Královéhradeckého kraje | město Hořice

Štítky Mileta, požár, Jičínsko, Hořice, jednotky, hasiči, požár, boj, největší, výročí, foto, video, škoda, textilka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Před deseti lety hořela Mileta v Hořicích. Výrobní halu se podařilo uhasit až na Vánoce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.