Počasí dnes9 °C, zítra8 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Požár může způsobit i prskavka. Jak správně se chovat, abychom nepotřebovali hasiče?

Vánoční svátky a Silvestr je z pohledu hasičů rizikovým obdobím. Ohňostroje, adventní věnce, ale i pečení, vaření, úklid, únava a všudypřítomný stres můžou způsobit katastrofu. Hasičský sbor proto apeluje na veřejnost a přináší několik rad, aby nebylo třeba jejich zásahu a pomoci.

Adventní věnce, svíčky a prskavky 

„Adventní věnec bychom neměli nechat nikdy hořet bez dozoru, umisťujeme pod něj nehořlavou podložku. Věnce plněné pilinami a bez nehořlavých podložek jsou určeny pouze k dekoraci a svíčky na nich bychom nikdy neměli zapalovat,“ uvedla na webu hasičů mluvčí Martina Götzová

Stejná pravidla platí i pro svíčky a prskavky. Při odchodu z místnosti je vždy třeba je uhasit. Ve vzdálenosti do deseti centimetrů od plamene svíčky může teplota dosahovat až 200 stupňů Celsia. To stačí k zapálení papíru, plastu nebo textilie. Hořící svíčka má stát vždy na stabilní a nehořlavé podložte. Vždy v dostatečné vzdálenosti od hořlavých materiálů.  

Prskavky je třeba zapalovat nad nehořlavým povrchem a držet je co nejdál od těla. „Dbáme na to, aby v jejich okolí nebyl žádný hořlavý materiál – například stuhy nebo řetězy na stromečku,“ dodává mluvčí. Před vyhozením do odpadu prskavku vždy schladíme pod tekoucí vodou.  

Elektrická světélka 

Požár můžou způsobit i elektrická světélka a dekorace. Tuto elektroniku bychom měli nakupovat pouze v kamenných obchodech, kde je možné ověřit certifikaci pro český trh. „Vždy dodržujte návod k jejich použití,“ uvedla mluvčí. Důležité je zaměřit se na to, do jakého prostředí je dekorace určena, jak dlouho může svítit nebo jaký má příkon. Po rozbalení bychom měli vždy zkontrolovat stav přívodního kabelu, aby nedošlo ke zkratu.  

Pečení cukroví  

Lidé by neměli nechávat bez dozoru ani plamen plynového sporáku. U pečení a vaření je třeba dávat pozor na samotné vznícení potravin, oleje nebo například obalů od pokrmů. Pokud se vznítí olej na pánvi, nikdy požár nehasíme vodou. Celou situaci tím akorát zhoršíme. „Vypněte přívod energie, zakryjte pánev poklicí, plechem nebo mokrou utěrkou, a oheň bez přístupu vzduchu nechte uhasnout,“ uvádí mluvčí.  

Co dělat v případě požáru? 

  • Pokud dojde k požáru, je nutné zachovat klid. Nejprve zachraňujte život a zdraví své a svých nejbližších, teprve potom zachraňujte majetek. 
  • Požár co nejdříve oznamte hasičům prostřednictvím tísňové linky 150 či 112. 
  • Pokud se v hořícím objektu nachází více osob, včas varujte ostatní a snažte se jim pomoci dostat do bezpečí. 
  • Při pohybu v zakouřeném prostoru se držte při zemi a dýchací cesty si chraňte navlhčenou textilií. 
  • Jestliže je to možné, snažte se požár uhasit nebo zabránit jeho dalšímu šíření. Využijeme k tomu hasicí přístroj případně hydrant na chodbě apod. Elektrické přístroje je nutné před hašením vypojit z elektřiny. Elektrické přístroje se nikdy nehasí vodou ani pěnovými hasicími přístroji. 
  • Každý požár, i uhašený vlastními silami, je nutno bezodkladně nahlásit hasičům a do příjezdu vyšetřovatele požárů nic neuklízet. Za neohlášení požáru hrozí občanům pokuta až do výše 25 tisíc korun. Bez potvrzení o požáru a jeho příčině pojišťovny nemusí vyplatit pojistné plnění nebo mohou výrazně krátit. 

Doporučení při nákupu pyrotechniky  

„Zábavní pyrotechniku kupujeme pouze takovou, která je na český trh uváděna legálně, má návod výrobce na použití v českém jazyce a certifikační značku,“ uvedla mluvčí. Nikdy bychom neměli kupovat pyrotechniku v otevřeném nebo poškozeném obalu.  

Doma je třeba pyrotechniku uložit na bezpečné a suché místo, mimo dosah dětí. Nevhodné je ukládání v blízkosti krbů, otevřených ohňů nebo svíček.  

Zásady zacházení s pyrotechnikou 

  • Dbejte na to, abyste při používání zábavní pyrotechniky neohrozili zdraví ani majetek svůj či někoho dalšího. Pamatujte, že podle zákona č.133/1985 Sb., o požární ochraně si musí každý počínat tak, aby nezpůsobil požár. Jinak mu může být ze strany hasičů udělena pokuta až do výše 25 tisíc korun. 
  • S pyrotechnikou je nutné manipulovat zásadně na volném prostranství, minimálně 100 metrů od obydlí, tak aby nemohlo dojít např. k vniknutí světlice do oken, zapálení střechy domů, aut nebo keřů. 
  • Se zábavní pyrotechnikou nesmí manipulovat nezletilé děti bez dozoru dospělých. 
  • Rozhodně neodpalujte pyrotechniku, pokud jste požili alkohol. Stává se, že místo do vzduchu zamíří podnapilá osoba na kolemjdoucí osoby či obydlí, protože neudrží předepsaný směr vypouštění pyrotechniky. 
  • Pozor si dejte také na zvukové efekty petard. Petardy nejsou nebezpečné z požárního hlediska, ale mohou při nevhodném odpálení poškodit sluch. 
  • Pokud si chcete udělat radost větším ohňostrojem, mějte prosím na paměti, že tak může činit jen odborně způsobilá osoba. Svěřte tedy jejich realizaci odborníkům či si zajděte na ohňostroj pořádaný vaší obcí. 

Ohodnoť článek

Foto depositphotos.com

Štítky hasiči, Vánoce, cukroví, svíčka, věnec, adventní, prskavka, prevence, bezpečnost, oheň, požár

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Požár může způsobit i prskavka. Jak správně se chovat, abychom nepotřebovali hasiče?  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.