Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Výrobce elektrokol BP Lumen je v úpadku, desítky lidí přijdou o práci

Společnost BP Lumen z Úpice na Trutnovsku, která je předním českým výrobcem kol a elektrokol, je na základě rozhodnutí Krajského soudu v Hradci Králové v úpadku. Způsob řešení úpadku budou její věřitelé projednávat na schůzi 1. března.

Firma, která vyrábí kola značky Levit, by chtěla úpadek řešit reorganizací, aby podnik mohl dál fungovat. Reorganizační plán firma zatím nepředložila, vyplývá z dokumentů v insolvenčním rejstříku. Insolvenční návrh na sebe společnost podala na konci listopadu a soud v něm žádala o zjištění úpadku.

Věřitelé mají své pohledávky soudu přihlásit do 8. února. Zatím pohledávky přihlásili tři věřitelé. Největším z nich je s velkou převahou Česká spořitelna, která po BP Lumen z titulu úvěru žádá přes 15 milionů korun. Další dva věřitelé přihlásili přes 52.000 korun a necelé 3000 korun. BP Lumen, jejíž vznik sahá do roku 1991, v insolvenčním návrhu uvedla, že věřitelům dluží 720 milionů korun.

Na jednání 1. března by měli věřitelé rozhodovat, zda zvolí reorganizaci nebo konkurz. Věřitelé také budou volit věřitelský výbor. Jednání bude předcházet přezkumné řízení přihlášených pohledávek. Insolvenční správkyní soud jmenoval společnost INSKOL z Karviné.

Společnost, kterou vlastní podnikatelé Pavel Bárta a Vladimír Pitaš, má 137 zaměstnanců. Úřadu práce již podnik nahlásil hromadné propouštění, kdy k 1. lednu sníží počet pracovníků na 122 a k 1. únoru na 80. Účetní hodnota majetku firmy činí přibližně 750 milionů korun. Za poslední účetní období od října 2021 do konce září 2022 firma vykázala obrat 526 milionů korun, stojí v insolvenčním návrhu.

Úpadek firmy podle jejího vyjádření souvisí s výkyvy trhu a problémy při obstarávání komponentů, které jsou důsledkem epidemie koronaviru a války na Ukrajině. Dodací termíny komponentů se prodloužily z jednotek měsíců na více než dva roky. Firma se proto musela více předzásobovat a více se kvůli tomu i zadlužovat. Loni také koupila areál bývalého výrobce vah Tonava v Úpici. Letos poptávka v Evropě po elektrokolech v souvislosti s energetickou krizí a rostoucí inflací rapidně klesla. "Bohužel v současné době dochází k dodávání materiálů na výrobu, které byly objednány před rokem a více," uvedla firma s tím, že má významné výpadky v peněžních tocích a zcela vyčerpané úvěrové financování.

Při reorganizaci by chtěla společnost prodat část zbytného majetku a velkoobchod převést na novou nástupnickou společnost. Počítá se přitom se vstupem investorů do nástupnické společnosti. Firma uvedla, že i po zahájení insolvenčního řízení má předjednanou výrobu ze zásob s tím, že samotný provoz závodu je ziskový.

Značku Levit firma uvedla na trh loni, kdy ukončila spolupráci s partnerskou firmou na výrobě kol značky Apache. V plánech pro letošní rok měla BP Lumen výrobu až 40.000 kol ve zhruba 50 modelech. Elektrokola montuje z komponentů, které nakupuje od externích dodavatelů většinou z Číny, Tchaj-wanu a Japonska.

Hodnocení článku je 72 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BP lumen

Štítky ČR, stroje, trh, soud, kola, firmy, BP Lumen, insolvence

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výrobce elektrokol BP Lumen je v úpadku, desítky lidí přijdou o práci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.