Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Harrachově postaví apartmánový dům Karolina. Investor přestavuje nejstarší hotel ve městě

V poslední době se v krkonošských horských střediscích intenzivně staví. Nejde ale o rodinné domy nebo hotely, investoři se zaměřují na apartmány. Ty tak rostou ve Špindlerově Mlýně, Vrchlabí a třeba i v Harrachově. Tam před nedávnem započala stavba apartmánového domu Karolina.

V Harrachově musela apartmánům ustoupit část jednoho z nejstarších hotelů ve městě. Investor ale původní hotel Krakonoš z roku 1888 nezboural celý, jako tomu bylo nedávno třeba u bývalé zotavovny ve Špindlerově mlýně, ale část jej zachoval a využije jej pro stavbu apartmánového domu.

„Aktuálně za sebou máme výkopové a betonážní práce a těšíme se, že stavba konečně začne růst i ze země a vytvoří se hrubá stavba," uvedl v tiskové zprávě Ondrej Spodniak, předseda představenstva investiční skupiny Premiot Group, která za projektem stojí.

Stavební povolení už má apartmánový dům od srpna a novostavba, která doplní rekonstrukci části bývalého hotelu, má již vybudovanou základní desku i první podzemní podlaží.

Po dostavbě by apartmánový dům měl tvořit harmonizovaný celek. Přestavbou chce investor zachovat historický ráz a zároveň navýší jeho kapacitu. Dům Karolina by měl být hotový v roce 2024 a lidé, kteří si zde byt koupí, budou mít zajímavou sousedku. Tou je tenistka Karolina Plíšková, která má jednu z jednotek už koupenou. „Stavební práce budou letos pokračovat, dokud to počasí dovolí. Hotovo by mělo být do léta 2024, přičemž již nyní je prodána přibližně jedna třetina ubytovacích jednotek,” doplnil Spodniak.

Zadní část bývalého hotelu investor zboural, hlavní budovu přestaví.

Apartmány v horských střediscích v posledních letech rostou velmi rychle. Pro města ale přitom nejsou moc výhodné. Obcím na rozdíl od penzionů a hotelů, které platí poplatky za ubytované, nepřináší vlastně žádné finance.

V případě Karoliny je to ale trochu jinak. „Stavba byla povolena už za předchozího vedení, ale musím říct, že jsme s tím v pohodě. Investor nám vyšel vstříc, i když vlastně nemusel, protože všechna povolení už měl,“ řekl Drbně starosta Harrachově Tomáš Vašíček (SNK – Změna pro Harrachov).

Investor Premiot Group tak podle něj upravil projekt a vybuduje průchozí pasáž, přispěl i na opravu nedaleké kapličky. „Sponzoruje také místní sportovce,“ dodal starosta. Podle Vašíčka navíc nepůjde čistě jen o klasický dům s apartmány. „Částečně by měl fungovat i něco jako hotel s recepcí, a to nám přijde, že do horských středisek patří,“ vysvětil.

Také pode starosty Harrachova je problém, když se ve městě bez rozmyslu zastavuje každá volná plocha apartmány. „Města duchů nám vadí,“ říká. Mimo sezonu totiž i v Harrachově zůstává řada apartmánových domů prázdných.

Všechny projekty investorů, kteří mají zájem v Harrachově apartmány stavět, proto prozatím odložili. „Chceme to řešit koncepčně. Hodláme zřídit pozici městského architekta, chceme se také podívat na územní plán, aby právě podobné město duchů u nás nevzniklo,“ uzavřel.

Ohodnoť článek

Foto Premiot Group

Štítky apartmány, harrachov, karolina, plíšková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Harrachově postaví apartmánový dům Karolina. Investor přestavuje nejstarší hotel ve městě  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.