Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Domov pro klienty s roztroušenou sklerózou ve Dvoře Králové bude mít novou chytrou domácnost

Oblastní charita Červený Kostelec chce přestavět budovu v areálu Domova sv. Josefa pro klienty s roztroušenou sklerózou ve Dvoře Králové nad Labem. Celkové náklady se mají vyšplhat na 91 milionů korun. Charita se proto obrátila na hejtmanství. To nakonec přispěje 17 milionů korun. Vzniknout má chytrá domácnost, která první klienty přivítá za dva roky.

Nově zrekonstruovaná budova poslouží především pečovatelům a klientům s roztroušenou sklerózou v pokročilém stádiu. Využijí ji pro odlehčovací pobyty s rehabilitacemi.  

„V bezbariérovém objektu vznikne osm dvoulůžkových a jeden jednolůžkový pokoj,“ uvedl v tiskové zprávě mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. Tři z nich budou vybavené technologiemi, které umožní ovládat domácnost i lidem, kteří mají omezenou hybnost končetin. Součástí zrekonstruované budovy budou také specializované místnosti pro různé druhy rehabilitace. 

„Máme opravdu velkou radost, že se tak zlepší podmínky pro klienty odlehčovací služby i pro náš personál, který o nemocné pečuje. Dotvoří se také ucelená nabídka služeb a péče o pacienty v pokročilé fázi nemoci, a to díky třem chytrým cvičným bytům, které budou sloužit pro nácviky péče v domácím prostředí,“ řekl v tiskové zprávě ředitel Oblastní charity Červený Kostelec Miroslav Wajsar, která provozuje Domov sv. Josefa ve Dvoře Králové nad Labem. 

Celkové náklady na přebudování objektu vyšplhají na 94 milionů korun. Královéhradecký kraj poskytne 17 milionů. Na financování se dále podílí Ministerstvo pro místní rozvoj ČR a Státní fond životního prostředí ČR. „Těší mě, že Královéhradecký kraj je partnerem projektu, který rekonstrukcí budovy v areálu domova zkvalitní a rozšíří odlehčovací služby Oblastní charity Červený Kostelec,“ uvedl ve zprávě hejtman Martin Červíček (ODS). 

Stavební práce se mají stihnout do konce příštího roku. Pro klienty se nová budova otevře v roce 2024. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Královéhradecký kraj

Štítky roztroušená, skleróza, centrum, charita, pomoc, chytrá, domácnost, dotace, Královéhradecký, kraj, Dvůr Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Domov pro klienty s roztroušenou sklerózou ve Dvoře Králové bude mít novou chytrou domácnost  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.