Počasí dnes18 °C, zítra22 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Hradec Králové plánuje na rok 2023 snížení investic na 523 milionů a schodkový rozpočet

Stotisícový Hradec Králové hodlá v roce 2023 snížit investice na 523 milionů korun. Na letošek měl naplánováno investovat 699 milionů korun. Nejvíce by město mělo příští rok zaplatit za stavbu fotbalového stadionu, a to přes 260 milionů korun. Rozpočet pro rok 2023 by měl být schodkový v částce 174 milionů korun. Vyplývá to z návrhu rozpočtu, který radnice zveřejnila na úřední desce. Rozpočet budou 13. prosince projednávat a schvalovat zastupitelé.

Příjmy města by měly činit 2,71 miliardy korun a výdaje 2,89 miliardy korun. Daňové příjmy, které jsou hlavní příjmovou položkou rozpočtu, by měly meziročně vzrůst o pětinu na 2,21 miliardy korun. Na vyrovnání schodku by město mělo použít především peníze ušetřené v minulých letech. V sumě 90 milionů korun město schodek vyrovná z loni přijatého úvěru ve výši 400 milionů korun. Jiné půjčky si město brát nebude.

Fotbalový stadion za 631 milionů korun bez daně by měl být hotový na konci června 2023. Jde o největší investici města v jeho novodobé historii. Dalšími významnými investičními výdaji s částkami po 30 milionech korun budou pokračující rekonstrukce ZUŠ Střezina a Základní školy Úprkova. Na přestavbu křižovatky Mileta město počítá s výdajem 20 milionů korun. Přes 37 milionů korun by mělo jít do vybudování metropolitní hlasové a datové sítě.

U běžných výdajů město výrazné zvýšení plánuje u městské hromadné dopravy. Dotace městskému dopravnímu podniku by měla vzrůst o 29 procent na 380 milionů korun z letos původně plánovaných 294 milionů korun. V průběhu letošního roku radnice dotaci kvůli zdražení pohonných hmot, energií, náhradních dílů a dalších nákladů zvedla na 331 milionů korun.

V rezervě rozpočtu město bude v roce 2023 mít 65,5 milionu korun. Z toho 20 milionů korun bude činit rezerva na zdražování energií.

Pro letošní rok zastupitelé schválili rozpočet se schodkem 507 milionů korun při příjmech 2,29 miliardy a výdajích 2,79 miliardy korun. Město však v lednu hospodařilo podle rozpočtového provizoria, protože zastupitelé loni v prosinci po kritice opozice neschválili rozpočet pro letošní rok. Přepracovaný rozpočet schválili letos 31. ledna.

Koalici pěti subjektů po zářijových komunálních volbách v Hradci Králové vytvořily koalice Hradeckého demokratického klubu a TOP 09, ODS, Piráti, hnutí Rozvíjíme Hradec a uskupení Změna pro Hradec a Zelení. Do zvolení nového vedení radnici do poloviny listopadu řídilo menšinové vedení složené ze zástupců ANO a ODS.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Petr Roubíček

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Hradec Králové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové plánuje na rok 2023 snížení investic na 523 milionů a schodkový rozpočet  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.