Počasí dnes10 °C, zítra8 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Knihovna Václava Čtvrtka se změní k nepoznání, Jičín dostal dotaci

Jičín získal více než 59milionovou dotaci na rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka, město přidá víc než deset milionů. Stavební práce začnou v průběhu příštího roku.

Celková rekonstrukce a přestavba budovy v Denisově ulici, v níž sídlí Knihovna Václava Čtvrtka, začne v roce 2023. Město bylo úspěšné s žádostí o dotaci z Integrovaného regionálního operačního programu a zastupitelstvo následně v listopadu 2022 schválilo financování akce. Dotační podpora bude ve výši skoro šedesát milionů korun, spoluúčast města je deset a půl milionu. Výše nákladů a dodavatel prací ale teprve vyplynou z veřejné zakázky, jejíž vypsání připraví městský úřad.

Jičínská knihovna sídlí v krásné budově architekta Čeňka Musila. Velmi si s kolegyněmi vážíme toho, že můžeme nabízet knihovnické služby právě zde, protože věříme, že nejen na nás dýchá harmonie, příjemná pohoda a vkus. Přesto nám, a hlavně našim čtenářům přestaly prostory stačit. Pořádáme stále více pořadů pro děti i dospělé. Před pár lety jsme nově pozvali na pravidelná setkávání seniory do Klubu aktivních seniorů, studují i ve Virtuální univerzitě třetího věku. Návštěvníci si rádi přečtou noviny a časopisy v čítárně, kde jsou leckdy stísnění, o místu ke studiu nemůže být v provozní špičce ani řeč,“ uvedla ředitelka knihovny a zastupitelka Mgr. Jana Benešová. Současná knihovna nemá bezbariérový přístup do prvního patra, kde sídlí dětské oddělení a jsou zde nevyhovující dámské toalety. 

Projekt na rekonstrukci Knihovny Václava Čtvrtka se připravuje od roku 2015. Pracuje s konceptem „obývák města Jičína“, kdy knihovna má nabízet především pohodlné zázemí pro studium a pro aktivní trávení volného času. Co se týká budovy, změní se prakticky všechno a budou odstraněny veškeré nedostatky, které trápí zřizovatele a pracovníky knihovny. Mimo jiné budou odstraněny bariéry, čímž knihovna nabídne pohodlný přístup pro všechny občany.

Pokud bylo zmíněno trápení, pak bariéry v současné budově, které krajně znepříjemňují přístup občanům se sníženou pohyblivostí, jsou možná tím největším. Objekt totiž nemá zajištěn bezbariérový přístup do budovy ani do všech pater. Nedisponuje adekvátním hygienickým zázemím a kvůli špatnému propojení s interiérem čítárny lze jen velmi omezeně využívat prostor venkovní terasy. Schodiště je ramenové, a proto na něm nelze použít schodolez, ba do třetího nadzemního podkroví vedou pouze staré dřevěné schody, které nejsou pohodlné ani pro plně pohyblivého člověka, natož pro člověka s hendikepem. Dalším problémem je vysoká vlhkost ve sklepních prostorách, kde je uložen knihovní fond. Knihovna se také potýká s nedostatečným prostorovým vybavením. Se všemi popsanými problémy se personál knihovny a představitelé Jičína snažili bojovat, jak jen to šlo, avšak projekt rekonstrukce přichází skutečně v nejvyšší čas.

Ohodnoť článek

Foto Město Jičín

Štítky Jičín, knihovna, dotace, finance, rekonstrukce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Knihovna Václava Čtvrtka se změní k nepoznání, Jičín dostal dotaci  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.