Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Místní v Hradci Králové poničili a rozkradli výstavu Příběhy z Ukrajiny. Vraky posprejovali

O tom, že situace na Ukrajině působí jako rudý prapor na býka se přesvědčila organizace Paměť národa. Ta v Hradci Králové uspořádala výstavu Příběhy z Ukrajiny a vystavila vraky aut, které zničila válka. Někteří si to vyložili jako provokaci a rozhodli se výstavu zničit.

„Čekali jsme, že výstava vraků Příběhy z Ukrajiny vzbudí emoce, ale jejich rozsah v Hradci Králové nás překvapil,“ uvedli zástupci organizace Paměť národa na svém Twitteru. Po prvním týdnu jsou vraky na náměstí 28. října posprejované, poničené a z jednoho dokonce zmizela celá kapota.  

Podle Paměti národa dokonce někteří nespokojení obyvatelé volají na magistrát, kde se dožadují jmen a adres na lidi, kteří výstavu připravili. „Pořadatel akce nahlásil poničení exponátů Městské policii Hradec Králové,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí hradeckého magistrátu Kateřina Rohlíčková. Informaci o dožadování konkrétních adres pořadatelů nepotvrdila. Uvedla pouze, že na magistrát volalo několik nespokojených občanů.

Výstava je realizována pod záštitou rady města a se všemi potřebnými povoleními. „Tuto skutečnost zatím hlášenou nemáme. V reakci na dotazy novinářů na místo pošleme policejní hlídku. Pokud zjistí protiprávní jednání, budeme se případem zabývat,“ uvedla pro redakci mluvčí policie Eliška Pospíšilová Majerová.  

Výstava začala v září. Nejdříve navštívila Prahu, poté byla v Českých Budějovicích. Hradec Králové se stal třetí zastávkou. „Při přípravě této výstavy byly reakce na škále od těch velice nenávistných, od silné kritiky, proč stavíme vraky, kterých je plné Česko a proč upozorňujeme na Ukrajinu, když války probíhají i jinde ve světě, až po to, když přišel asi šestnáctiletý Ukrajinec a se slzami v očích řekl, že čeká osm měsíců na to, aby se mohl vrátit domů," uvedl v tiskové zprávě ředitel Paměti národa Východní Čechy Michal Bureš

Výstava na náměstí 28. října bude k vidění do 5. prosince. Následně se přesune do Olomouce. „I přes tyto komplikace jsme rádi, že se z místa stává prostor pro pietu a vyjádření sounáležitosti s Ukrajinou. Lidé pokládají na vraky květiny, svíčky i drobné předměty,“ dodává Paměť národa.  

Hodnocení článku je 36 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Paměť národa

Štítky Paměť národa, Příběhy z Ukrajiny, Hradec Králové, vrak, výstava, Ukrajina, poškození, vandalismus, sprej, poničení, krádež

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vlastimil Jirásko

Tak to tedy Putlerovu pátou kolonu máme i v Hradci. Tak to nás brzy budou chtít svým způsobem "denacifikovat".

Pondělí, 28. listopadu 2022, 09:12Odpovědět

Renáta Checa

O autorech tohoto díla a hlavně jejich inteligenci a vzdělání vypovídá jejich dílo samo. Za Dombas??? Co a kde to je???

Sobota, 26. listopadu 2022, 11:53Odpovědět

Josef Brožek

Zrůdnost některých dezolátních čechů je tak ohavná, že by bylo dobré je nechat denacifikovat. Nejlépe přímo pomocí Ukrajinců.

Pátek, 25. listopadu 2022, 21:26Odpovědět

J M

Proruští flastenci, kteří souhlasí s Mnichovem 1938, protože by sami prodali Ukrajinu. Hnus .

Pátek, 25. listopadu 2022, 15:52Odpovědět

Místní v Hradci Králové poničili a rozkradli výstavu Příběhy z Ukrajiny. Vraky posprejovali  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.