Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Stát začal hledat společnost, která postaví první úsek dálnice z Hradce Králové do Jičína

Ředitelství silnic a dálnic má v plánu postavit dálnici D35, která spojí Hradec Králové s Úlibicemi u Jičína. Stavba je rozdělená do čtyř úseků. První z nich se začne stavět mezi Sadovou a Hořicemi. Stát nyní začal hledat společnost, která by ji postavila. V provozu má být nejpozději do tří let.

O výběrovém řízení na 10,5 kilometru dlouhý úsek za 3,5 miliardy korun informoval ředitel ŘSD Radek Mátl na svém twitterovém účtu. „Na nový úsek je vydáno stavební povolení. Dokončuje se majetkoprávní přístavba,“ uvedl. 

Ve směru od Hradce Králové začne nový úsek dálnice v poli před Sadovou. Ve směru do Jičína obkrouží obec po pravé straně. Následně povede souběžně se starou silnicí až k Milovicím. Následně ji překříží a u Hořic se napojí na nové mimoúrovňové křižovatce a kruhovém objezdu mezi Hořicemi a Dobrou vodou U Hořic.  

Na celé trase bude šest protihlukových stěn o celé délce bezmála pět kilometrů. Dále dva mosty, jedna mimoúrovňová a pět úrovňových křižovatek.  

V současné době probíhá na trase budoucího úseku archeologický průzkum. Archeologové už našli například pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní pozůstatky krávy s odříznutou hlavou uloženou v břiše. 

Archeologové v trase D35 mezi Sadovou a Hořicemi našli hroby únětické kultury

Archeologové z trasy budoucí dálnice D35 v úseku mezi Sadovou a Hořicemi hlásí první objevy. K zatím nejpozoruhodnějším patří pohřebiště z doby bronzové mezi obcemi Klenice a Horní Černůtky. Kuriózním nálezem z období novověku jsou kosterní...

Dálnice má spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc 

U navazujícího úseku D35 o délce 7,5 kilometru mezi Sadovou a napojením na dálnici D11 u Hradce Králové ŘSD předpokládá, že v roce 2023 získá stavební povolení, vypíše tendr a zahájí práce. Úsek by měl motoristům začít sloužit také v roce 2026. Odhadovaná cena stavby je 2,3 miliardy korun bez daně. 

Dálnice D35 má v budoucnosti spojit Liberec, Hradec Králové a Olomouc a má být severní alternativou přetížené dálnice D1 při cestě z Čech na Moravu. Z D35 je zatím hotových několik vzájemně nepropojených částí, a to úseky Liberec - Turnov, Sedlice - Opatovice - Časy, Mohelnice - Olomouc, obchvat Olomouce a Olomouc - Lipník nad Bečvou. V prosinci chce ŘSD otevřít patnáctikilometrový úsek mezi Časy a Ostrovem na Pardubicku. 

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Milan Mařas | Hradecká Drbna

Štítky D35, dálnice, doprava, Hradec Králové, Jičín, Sadová, Hořice, Úlibice, stavba, síť, infrastruktura, tendr, výběrové, řízení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stát začal hledat společnost, která postaví první úsek dálnice z Hradce Králové do Jičína  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.