Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Lanovka na Sněžku by měla být v provozu od 17. listopadu do konce týdne

Návštěvníci Pece pod Sněžkou ve druhé polovině tohoto týdne nepřijdou o možnost dostat se na Sněžku kabinovou lanovkou. V provozu bude v závislosti na počasí od čtvrtka 17. listopadu až do neděle 20. listopadu. Od 1. listopadu do 9. prosince je lanovka v provozu kvůli pravidelné podzimní odstávce pouze o víkendech. Během odstávky technici kontrolují lanovku a provádí údržbu.

"Zimní sezonu začínáme v sobotu 10. prosince," řekl řekl náčelník lanové dráhy Jiří Špetla. Kabinovou lanovku, která patří městu Pec pod Sněžkou, tvoří dva úseky, a to Pec - Růžová hora a Růžová hora - Sněžka. Z hlediska převýšení je v Česku nejextrémnější kabinovou lanovkou.

Počasí nad Českem v minulých dnech ovlivňovala tlaková výše, kolem které zejména ve vyšších vrstvách atmosféry proudil teplý vzduch, což vedlo k inverznímu rázu počasí, pro nějž je charakteristické minimum srážek a tvorba mlh nebo nízké oblačnosti. Na horách tak bylo často slunečno a tepleji než v nížinách, kde se držela mlha.

"Při inverzi jsou ze Sněžky úchvatné výhledy. O víkendu byl o lanovku neskutečný zájem, za sobotu a neděli jsme dohromady odvezli okolo 2,5 tisíc lidí. Uvidíme, jaké bude počasí v závěru týdne. Pokud se vydaří, očekáváme podobný zájem," řekl Špetla.

Odstávku lanové dráhy využijí v pondělí 21. listopadu záchranáři k cvičení záchrany cestujících z lanovky. "Předpokládá se účast lezeckých družstev ze všech územních odborů Hasičského záchranného sboru Královéhradeckého kraje v součinnosti se členy Horské služby ČR a Polska. Předmětem výcviku bude provedení záchranných prací při evakuaci osob z lanovky za využití lanové techniky. Novinkou bude i nácvik evakuace osob se zdravotním postižením, které jsou na invalidním vozíku," uvedla mluvčí krajských hasičů Martina Götzová.

Meteorologové na dnešek pro Královéhradecký kraj předpovídají zataženo, místy mlhy, ojediněle polojasno až skoro jasno. Nejvyšší denní teploty očekávají mezi pěti až osmi stupni Celsia, při slunečním svitu kolem 11 stupňů, na horách šest až devět stupňů. Podleúdajů na webu Horské služby Krkonoše bylo ráno u hřebenové Luční boudy v nadmořské výšce 1415 jasno a tři stupně nad nulou.

Ve středu má být převážně zataženo, ráno místy mlhy, během dne od západu déšť, později odpoledne a večer nad 1200 metrů srážky smíšené nebo sněhové. Nejvyšší denní teploty budou šest až devět stupňů, uvedli na webu meteorologové.

Hlavní lanovky ve středních a východních Krkonoších v listopadu výrazně utlumily provoz, některé nepojedou vůbec, jiné jen o víkendech.

Ohodnoť článek

Štítky ČR, rekreace, počasí, lanovky, Sněžka, lanová dráha, kabinová lanovka, Česko, Růžová hora, Královéhradecký kraj, Krkonoše, Luční bouda, Horská služba České republiky, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lanovka na Sněžku by měla být v provozu od 17. listopadu do konce týdne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.