Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Podzimní počasí školí řidiče v používání mlhovek. Řada jich stále chybuje

Během podzimního období pro řidiče nastává sezona, kdy je třeba používat mlhová světla. Na řadě míst se může hustá mlha držet i přes den a nesprávné použití těchto světel může mít za následek vážnou dopravní nehodu. Kdy tedy mlhovky zapnout? A kdy raději svítit klasicky?

Kratší dny, vlhko, spadané listí, husté mlhy, sněžení nebo déšť. Typická situace, se kterou si řidič na podzim musí na silnici poprat. Samotné používání mlhových světel definuje zákon, ve kterém je přímo dáno, kdy a jak mlhová světla použít. Mnoho řidičů v tom stále tápe.  

„Situaci, kdybychom měli zapnout mlhová světla, poznáme bezpečně. Mělo by se jednat o mlhu, lidově řečeno "že by se dala krájet", husté sněžení či déšť,“ zjednodušeně na webu policie vysvětluje mluvčí Hana Rubášová

Přední mlhová světla osvětlují vozovku bezprostředně před vozidlem a řidič má lepší možnost orientovat se podle značení na vozovce. Naopak zadní mlhová světla upozorňují ostatní řidiče, že je před nimi v mlze auto. I zde platí jednoduché pravidlo. V mlze přední mlhová světla použít můžeme, zadní musíme.  

Problém může nastat u automatického svícení. Některá vozidla přes den svítí pouze předními světly, tak jak nařizuje zákon. Ovšem zadní část v tomto režimu zůstává neosvětlená. To může být za snížené viditelnosti velký problém.  

Podle policie lidé často chybují i ve vypínání mlhovek. Řidič sice správně rozsvítí při vjezdu do mlhy, ale když se počasí zlepší, zapomene je vypnout. „V tuto chvíli ostatní řidiče oslňujeme asi na tolik, jako vás v noci oslňují nevypnutá dálková světla protijedoucího vozidla,“ uvedla mluvčí. A dodává, že u některých vozidel jsou špatně rozeznatelná brzdová světla od mlhovek. Řidič za vozidlem tak nutně nemusí poznat, že auto před ním začíná brzdit. Mnoho řidičů také nechává mlhová světla zapnutá ve městech, kde ve většině případů nejsou třeba.  

„Důležitým prvkem bezpečné jízdy nejen v tomto sychravém počasí je předvídavost, ale rozhodně se vyplatí také pomalejší jízda. Na podzim a v zimním období hrozí akutní nebezpečí smyku, a to především v místech, kde se mohou střídat různé povrchy,“ dodává Rubášová.  

Jak zní zákon?  

Osvětlení vozidel §32/odst. 4)    

Přední světla do mlhy smí řidič užít jen za mlhy, sněžení nebo hustého deště. Zadní světla do mlhy musí řidič za mlhy, sněžení nebo hustého deště užít vždy. 

Vymezení základních pojmů § 2/ odst. ff) 

snížená viditelnost je situace, kdy účastníci provozu na pozemních komunikacích dostatečně zřetelně nerozeznají jiná vozidla, osoby, zvířata nebo předměty na pozemní komunikaci, například od soumraku do svítání, za mlhy, sněžení, hustého deště nebo v tunelu. 

Rychlost jízdy v mlze 

Zákon číslo 361/2000 o provozu na pozemních komunikacích stanoví, že řidič musí rychlost jízdy přizpůsobit zejména svým schopnostem, vlastnostem vozidla, předpokládanému stavu pozemní komunikace a mimo jiné musí jízdu přizpůsobit povětrnostním podmínkám a jiným okolnostem, které je možno předvídat. Smí jet jen takovou rychlostí, aby byl schopen zastavit vozidlo na vzdálenost, na níž má rozhled, aby byl schopen zastavit před nenadálou překážkou (odstavené vozidlo, předmět na silnici, chodec, cyklista a podobně). 

Hodnocení článku je 92 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Pexels | Pixabay

Štítky mlha, doprava, počasí, světla, použití, policie, zákon, video

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podzimní počasí školí řidiče v používání mlhovek. Řada jich stále chybuje  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.