Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Horolezci z Krkonoš jako první zdolali himalájskou velehoru

Tak se to nakonec povedlo! Takhle začíná zpověď jednoho z party krkonošských horolezců, kteří jako první na světě pokořili himalájskou velehoru Chumbu (6.859m). Stoupali ve složení Radek Groh, Jaroslav Bánský, Petr Kejklíček a Zdeněk hák. Zvolili trasu západní stěnou a výstup začali od západu z ledovce Gaunara. Poté sestoupili směrem k jihu na ledovec Changri nup.

Ne všechno bylo ale podle plánu. "Mně na týden vyřadila ze hry a Juraje Koreně definitivně, místní "komáří specialita" horečka Denge. To tak trochu kalí naši společnou radost z výstupu," píše Zdeněk Hák na Facebooku. Jeden z členů totiž plánoval Juraj totiž plánoval slet z vrcholu na padáku.  To by byl světový unikát. "Všichni jsme byli tomuto elitnímu světovému pilotovi připraveni pomoci se startem a podílet se tak na jeho velkém snu Nicméně díky Radarovi s Banánem, že mi prošlapali cestičku až k vrcholu a nakonec i umožnili stanout na vrcholu mé deváté asijské velehory jako zcela prvnímu člověku na světě," dodává Zdeněk přezdívaný "Háček".

Díky sněhovým podmínkám a neznámemu terénu se jednalo o velmi náročný podnik a celkovou obtížnost zhodnotili horolezci klasifikací TD+ . Cestu pojmenovali "The last flight of the Falcon" jako vzpomínku na kolegu horského vůdce a kamaráda Andrzeje Sokolowského, který letos tragicky zahynul v Tatrách.

Ohodnoť článek

Štítky Hora, horolezci, Chumbu, Himaláje, horolezec, Krkonoše, Zdeněk Hák, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Horolezci z Krkonoš jako první zdolali himalájskou velehoru  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.