Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Fakultní nemocnice v Hradci provede ročně na padesát robotických operací srdce

Kardiochirurgická klinika Fakultní nemocnice Hradec Králové ročně provádí okolo 800 operací, v tomto roce to bude zhruba 880 operací, z toho třetina připadá na miniinvazivní šetrnější způsob.

Robotických kardiochirurgických operací dělá zhruba 50 ročně. Robotické operace srdce umožňují zkrátit délku pobytu v nemocnici a urychlují návrat do plnohodnotného života. Jde o jeden z příkladů rozvoje kliniky od dob akademika Jana Bedrny, který před 75 lety v hradecké nemocnici provedl poprvé v tehdejším Československu operaci srdce. Robotické operace srdce začala nemocnice dělat v roce 2018.

Kardiochirurgické robotické operace se týkají především bypassů a výkonů na srdečních chlopních. Pro robotickou operativu jsou vyškoleni ve FN HK tři kardiochirurgové. "Operace srdce, které se robotem provádějí, jsou výkony na mitrální nebo trikuspidální chlopni a dále uzávěry defektu mezisíňové přepážky. Roboticky provádíme i takzvané bypassové operace," řekl přednosta Kardiochirurgické kliniky FN HK Jan Vojáček.

Miniinvazivní robotické operace zkracují dobu rekonvalescence, zvyšují kvalitu života a snižují riziko případných komplikací. Zatímco před 30 lety byla podle lékařů doba hospitalizace po operaci srdce běžně 14 dní, nyní jdou pacienti domů po týdnu. "Navíc v dnešní době operujeme daleko složitější vady srdce, rizikovější pacienty. Zkracování délky hospitalizace souvisí nejen s obrovským pokrokem v kardiochirurgii, ale i s daleko lepší celkovou péči o pacienty," řekl Vojáček.

Výhodou při operaci srdce za pomoci robota je i to, že lékaři nemusejí pacientovi otvírat hrudník, k srdci se dostávají speciálními nástroji, které jsou zavedeny přes hrudní stěnu pacienta. Lékař není přímo u operačního stolu, ale vedle a za pomoci elektronického zařízení ovládá robotická ramena na dálku. "Neoperuje tedy robot, ale kardiochirurg prostřednictvím robotických ramen," řekl Vojáček.

Ve FN Hradec Králové je v provozu jeden robotický systém, který nevyužívají jen kardiochirurgové. Podle Vojáčka nemocnice plánuje pořízení druhého robotického systému, který umožní robotickou operativu navýšit. Speciální robotické centrum v nemocnici vzniklo nákladem 70 milionů korun v roce 2015, kardiochirurgové využívají centrum od roku 2018. Robotické operace srdce zavedla hradecká FN jako druhá nemocnice v ČR, po pražské Nemocnici Na Homolce. Dosud jde o jediná dvě pracoviště v zemi, kde se takovéto operace dělají.

Kardiochirurgie FN HK má dvě standardní oddělení o celkové kapacitě 37 lůžek a dvě jednotky intenzivní péče s 16 lůžky. Součástí kliniky je také hrudní chirurgie, i ta plánuje zavedení robotického operování. Na Kardiochirurgické klinice FN HK pracuje 24 lékařů různých odborností a stovka sester, kteří se starají o pacienty z celých východních Čech i dalších částí republiky.

V Československu poprvé operoval srdce akademik Jan Bedrna 30. října 1947 v hradecké nemocnici. Šlo o úspěšný podvaz otevřené tepenné dučeje.

Hradecká FN je největším zdravotnickým zařízením ve východních Čechách, pracuje v ní více než 5000 zaměstnanců a má více než 40 pracovišť. Ročně je v ní hospitalizováno přes 40.000 pacientů, v posledních letech zhruba 27.000 z nich je operováno. Fakultní nemocnice Hradec Králové nabízí pacientům téměř 1400 lůžek.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto FNHK

Štítky ČR, zdraví, nemocnice, Hradec Králové, srdce, FNHK, robot, operace, Fakultní nemocnice Hradec Králové, klinika, pacient, Stanislav Kostka Neumann, Československo, Východní Čechy, Nemocnice Na Homolce, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Fakultní nemocnice v Hradci provede ročně na padesát robotických operací srdce  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.