Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Hradecké ustavující zastupitelstvo má být příští týden. Nová pětikoalice ho pravděpodobně nestihne

První jednání nového zastupitelstva v Hradci Králové by se mělo konat 18. října. V současné době to však vypadá, že se nová pětikoalice nestihne připravit. V současné době řeší konkrétní povinnosti mezi členy nové jedenáctičlenné rady a také podobu koaliční smlouvy. Je tak možné, že se městem zveřejněný termín ustavujícího zastupitelstva bude muset posunout.

Novou vládnoucí koalici by měla vytvořit koalice tvořená z HDK a TOP O9 s podporou Hradeckých patriotů a Liberálně ekologické strany, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a koalice Změny pro Hradec a Zelených.   

„Podle mě je třeba to zastupitelstvo posunout. Z organizátorů se totiž nikdo nezeptal, jak jsme daleko,“ uvedl pro Hradeckou Drbnu lídr hradeckých Pirátů Pavel Vrbický.  

Ustavující zasedání nově zvoleného zastupitelstva obce svolává dosavadní starosta nebo primátor po uplynutí lhůty pro podání návrhu soudu na neplatnost voleb nebo neplatnost hlasování. Tato lhůta skončila v pátek 7. října. Podle zákona se musí nové vedení sejít nejpozději do 15 dnů od konce této lhůty.  

„Termín ustavujícího zastupitelstva byl oficiálně vyvěšen na úřední desce města. Ten termín už byl zamluvený dlouho dopředu. Pojí se s tím například zamluvení velkého sálu, který také není pokaždé k dispozici,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí radnice Kateřina Rohlíčková

Poprvé se nově vznikající pětikoalice sešla už v den voleb. Od té doby její zástupci stále jednají o podobě nové rady a koaliční smlouvy. Podle Vrbického je třeba doladit především kompetence jednotlivých radních. „Neměli by tam být žádní uvolnění radní. Na rozdíl od toho, co média píšou,“ uvedl redakci Vrbický. 

Další velká schůzka pětikoalice se bude konat ve čtvrtek večer. Tam by mělo dojít k potvrzení členů rady. Dalším podstatným bodem bude podoba nové koaliční smlouvy. Její podpis je zatím v nedohledu. Konkrétní termín nám nikdo z oslovených zástupců nesdělil.  

„Těch podstatných bodů, které je třeba ještě vyřešit, je většina. Je toho opravdu mnoho. Podle mého se to do toho 18. října opravdu stihnout nedá,“ uveda dnes pro Hradeckou Drbnu lídr politického hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek.  

Podpis samotné koaliční dohody navíc můžou zdržet i jednotlivé schvalovací procesy uvnitř politických subjektů pětikoalice. Její obsah budou chtít pečlivě prozkoumat a zároveň i odhlasovat například Piráti. „Na tohle potřebujeme minimálně čtyři až pět dnů,“ uvedl Vrbický.  

Hradec Králové bude mít první primátorku. Doplní ji 11 radních a pět náměstků

Vyjednávání nové pětikoalice v Hradci Králové opět pokročilo. Na včerejším jednání se zástupci jednotlivých politických stran domluvili na počtu radních. Těch by mělo být celkem 11. Historicky první primátorkou bude lídryně Hradeckého...

Co se stane, když se pětikoalice nedomluví?  

Pokud by nová pětikoalice nezvolila své nové členy rady v zákonem daném termínu, pokračovalo by ve funkci dosavadní vedení města v čele s primátorem Alexandrem Hrabálkem (ODS). Ten se po posledních volbách do zastupitelstva sice dostal, ale křeslo primátora neobhájil. 

Podobná situace v Hradci Králové nastala během komunálních voleb v roce 2010. Na prvním jednání nového zastupitelstva se podařilo pouze složit slib o počtu náměstků a členů rady. K podpisu koaliční smlouvy se tenkrát zástupci vládnoucí koalice dopracovali až po dvou měsících. Těsně před koncem roku zvolili nové vedení města v čele s primátorem Zdeňkem Finkem (HDK).  

Po zvolení nového vedení obce by mělo dojít k předání funkce. Právní předpisy tento akt nijak detailně neupravují s tím, jeho náročnost bude odvislá od místních specifik, jako je výše rozpočtu, rozsah realizovaných investičních akcí, šíře vykonávaných agend nebo počet obyvatel. Oba funkcionáři by v každém případě měli v zájmu dané obce minimálně na předání celé agendy spolupracovat, a to bez ohledu na případné osobní neshody. 

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO. Získalo celkem 13 mandátů před druhým HDK se sedmi mandáty. Třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Martin Sýkora

Štítky koalice, volby, Hradec Královo, vyjednávání, jednání, zastupitelstvo, ustavující, termín, koaliční, smlouva, komunální, pětikoalice, HKD, TOP09, ODS, Piráti, Rozvíjíme Hradec, Změna pro Hradec, Zelení, Hradec Králové, rada, koaliční smlouva, Pavel Vrbický

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradecké ustavující zastupitelstvo má být příští týden. Nová pětikoalice ho pravděpodobně nestihne  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.