Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hradec Králové bude mít první primátorku. Doplní ji 11 radních a pět náměstků

Vyjednávání nové pětikoalice v Hradci Králové opět pokročilo. Na včerejším jednání se zástupci jednotlivých politických stran domluvili na počtu radních. Těch by mělo být celkem 11. Historicky první primátorkou bude lídryně Hradeckého demokratického klubu (HDK) Pavlína Springerová. Konkrétní jména náměstků koalice zatím nezveřejnila.

Novou vládnoucí koalici by měla vytvořit koalice tvořená z HDK a TOP O9 s podporou Hradeckých patriotů a Liberálně ekologické strany, ODS, Pirátů, hnutí Rozvíjíme Hradec a koalice Změny pro Hradec a Zelených.  

„Během jednání jsem se opravdu posunuli. Mluvili jsme například o složení nové rady, která bude jedenáctičlenná,“ řekla včera novinářům. Springerová. Koalice HDK a TOP 09 obsadí celkem tři křesla, stejně tak jako ODS. Další dva radní budou mít Piráti a dva hnutí Rozvíjíme Hradec. Koalice Změny pro Hradec a Zelených budou mít jednoho zástupce.  

Některé politické subjekty původně chtěli protlačit pětičlennou radu. Šlo například o Piráty. „Chtěl jsem, aby prošla ta, která bude nejsmysluplnější. Původně jsme ale byli pro pět členů,“ řekl dnes Hradecké Drbně lídr Pirátů Pavel Vrbický

Na dotazy novinářů ohledně konkrétních jmen nových náměstků Springerová neodpověděla. Uvedla pouze, že jich bude pět. „Náměstků bude pět, každý ze subjektů bude mít jednoho,“ řekl Vrbický. Ani on však konkrétní jména zmiňovat nechtěl.  

O tom, že se stane novou primátorkou Hradce Králové Pavlína Springerová se mluvilo dlouhodobě. Už během sčítání hlasů Hradecké Drbně potvrdila, že se o post první primátorky ucházet bude. Že se jí skutečně stane potvrdila včera na sociálních sítích.  

Do primátorského křesla se opět vrátí zástupce Hradeckého demokratického klubu. Poslední čtyři roky patřil post ODS, ovšem předposlední období vedl město HDK Zdeněk Fink, který kandidoval za HDK.  

Termín podpisu koaliční smlouvy zatím není  

„Včera to bylo náročné a dlouhé jednání. Rozcházeli jsme se s tím, že tohle (podpis koaliční smlouvy) musíme doladit,“ uvedl Drbně Vrbický. Dodal však, že konkrétní termín podpisu koaliční smlouvy i ustavujícího zastupitelstva by mohla pětikoalice domluvit během dneška.  

Springerová pro Drbnu uvedla, že nejzazší termín podpisu koaliční smlouvy bude znám v příštím týdnu. „To bude snad poslední jednání a tam ten termín vyjednáme. Ale nemyslím si, že by to mělo být podepsáno hned při té schůzce,“ uvedla.  

ANKETA: Většina čtenářů Hradecké Drbny s vytvořením pětikoalice v Hradci Králové nesouhlasí

Tento týden v Hradci Králové budou pokračovat vyjednávání o nové pětikoalici, která by měla krajskou metropoli vést v následujících čtyřech letech. Jde o spojení koalice HDK a TOP 09 s podporou HP a LES, ODS, Pirátů, Změny pro Hradec a hnutí...

Komunální volby v Hradci Králové vyhrálo hnutí ANO. Získalo celkem 13 mandátů před druhým HDK se sedmi mandáty. Třetí byla ODS s pěti mandáty. Piráti mají čtyři mandáty, Rozvíjíme Hradec drží tři křesla stejně jako SPD. Uskupení Změna pro Hradec a Zelení má dva mandáty. 

V Hradci Králové s největší pravděpodobností nastane situace, kterou voliči zažili při posledních volbách do krajského zastupitelstva. I tenkrát vítězné hnutí skončilo v opozici. Nenašlo totiž dostatečně silného koaličního partnera pro získání nadpoloviční většiny.  

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiv Pavlíny Springerové

Štítky volby, 2022, primátorka, první, Hradec Králové, Pavlína Springerová, rada, náměstci, pětikoalice, vyjednávání, výsledky, HDK, TOP 09, Hradecký demokratický klub, koalice, ODS, Česká pirátská strana, Pavel Vrbický, koaliční smlouva, křeslo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hradec Králové bude mít první primátorku. Doplní ji 11 radních a pět náměstků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.