Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Zoo Dvůr opraví poslední nádrž Vodních světů, budou v ní krokodýli štítnatí

Safari Park Dvůr Králové nad Labem chystá opravu poslední nádrže v pavilonu Vodní světy. Umístí do ní mláďata tří vzácných krokodýlů štítnatých. Zatím v pavilonu Vodní světy od letošního srpna žije dospělá samice krokodýla štítnatého.

Tři malé krokodýly štítnaté zoo získala letos na jaře z Francie. "Zatím žijí v zázemí zoo, kde je chovatelé nedávno spojili k sobě. "Na přelomu října a listopadu začne oprava poslední nádrže Vodních světů, do které se následně přemístí," uvedla mluvčí. V době příchodu do zoo krokodýli měřili 60 až 80 centimetrů a dosud povyrostli o pět až šest centimetrů," řekla mluvčí zoo Zuzana Boučková.

Pavilon Vodní světy zoo přestavěla nákladem téměř 16 milionů korun v roce 2020. Vybudovala v něm nové nádrže, v nichž ukazuje například život v africkém jezeře Malawi. V jedné z nádrží žijí krokodýli čelnatí.

Základ chovu krokodýlů štítnatých by měla položit devatenáctiletá samice. Dvoumetrový plaz žil do srpna v zázemí zoo a přivykal si na nové prostředí. Samice v pavilonu Vodní světy žije v expozici, kterou do loňského října obýval pár krokodýlů úzkohlavých, neboli tomistom. Zoo tomistomy loni přesunula do zoologické zahrady v polské Lodži. Chov krokodýlů štítnatých v zajetí je vzácností. Na světě je v certifikovaných zoologických zahradách chována necelá stovka jedinců. Dospělí samci, kterých je v chovu kritický nedostatek, mohou dosahovat délky i přes čtyři metry.

Krokodýl štítnatý ve volné přírodě obývá tropické lesy střední a západní Afriky. Má bohatý rejstřík hlasových projevů, takže se mu občas přezdívá i zpívající krokodýl. O jeho životě v divočině je známo velmi málo, jde o nejméně prozkoumaný druh krokodýla. Také početnost krokodýlů štítnatých v přírodě je nejasná. Jeho populace kvůli lovu a likvidaci přirozeného prostředí rychle ubývá. Jednou z pojistek před úplným vyhubením je vytvoření dostatečně početné populace krokodýla v zajetí a její pravidelné rozmnožování, uvedla zoo.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto ZOO Dvůr Králové nad Labem

Štítky ČR, příroda, zoo, krokodýli, Dvůr Králové nad Labem, krokodýl, nádrž, pavilon, Vodní svět, ZOO Dvůr Králové, Francie, Malawi, Afrika, Lodž

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zoo Dvůr opraví poslední nádrž Vodních světů, budou v ní krokodýli štítnatí  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.