Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

SMS zpráva málem stála rodinu 1,2 milionu. Na poslední chvíli se podařilo zachránit 800 tisíc

Policie na Náchodsku řeší další z on-line podvodů. Koncem minulého týdne přišla čtyřiačtyřicetileté ženě SMS zpráva. V ní se psalo o novém přepočtu sociální dávky, který je třeba upravit na přiloženém odkazu. Jelikož měla podvedená dispoziční práva i k dalším účtům členů rodiny, málem přišli o 1,2 milionu korun.

„Je připraven přepočet vaší odměny: https://mpsv-cz.online,“ zhruba takto vypadala podvodná SMS zpráva, která podvedenou ženu přesměrovala na falešné stránky Ministerstva práce a sociálních věcí. Tam se žena přihlásila pomocí své bankovní identity.  

„Následně byla vyzvána k potvrzení klíče, který žena potvrdila, čímž nevědomě umožnila neznámému pachateli mimo jiné i ovládnutí dvou dalších účtů svých příbuzných, ke kterým měla sjednaná dispoziční práva,“ uvedla na webu policie mluvčí Lucie Konečná.  

Během chvilky u rodinných účtů zmizelo 1,2 milionu korun. Díky rychlé reakci podvedené a jednání finančního úřadu se podařilo zablokovat alespoň 800 tisíc. Celková škoda se tak vyšplhala na 400 tisíc korun.  

Policisté z Náchoda případ vyšetřují jako podvod. Za něj může pachatel skončit až na osm let za mřížemi.  

Podezřelé zprávy i telefonáty je třeba ověřit u zdroje  

Policie před podobnými podvody varuje dlouhodobě. Nejde pouze o SMS zprávy. Oběti velice často nalétnou podvodníkovi na telefonu nebo údajnému odborníkovi na kryptoměny. 

„Celkově internetové bankovnictví střežte jako oko v hlavě. Na ulici také neukazujete kolemjdoucím svoji peněženku a neříkáte PIN ke kartě. Nevěřte a nenechte se zmanipulovat neznámými volajícími. Na druhém konci "drátu" může být kdokoliv,“ vysvětluje policejní mluvčí.  

Nejjednodušší cestou k bezpečí bankovního účtu je obezřetnost. Přihlašovat do něj je doporučeno pouze z oficiální aplikace banky a vždy pouze přes oficiální web. Ten je třeba vždy zkontrolovat podle URL adresy. Do internetového bankovnictví bychom se nikdy neměli přihlašovat z veřejně dostupné Wi-Fi sítě.  

Policie zároveň upozorňuje, že většina podvedených přichází o své peníze vlastním přičiněním. Proto nelze očekávat případné odškodnění.  

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto relexahotels | Pixabay

Štítky podvod, SMS, zpráva, podpora, finance, peníze, rodina, bankovní, identita, krimi, Náchodsko, policie, okres Náchod, Ministerstvo práce a sociálních věcí České republiky, Lucie Konečná, Náchod

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SMS zpráva málem stála rodinu 1,2 milionu. Na poslední chvíli se podařilo zachránit 800 tisíc  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.