Počasí dnes14 °C, zítra18 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V hradeckém kraji epidemie koronaviru zrychluje. Incidence je nejvyšší v ČR

Epidemie koronaviru v Královéhradeckém kraji sílí pátý týden v řadě, za posledních sedm dní výrazně stoupl počet hospitalizovaných pacientů s covidem-19, mírně rostou i počty pacientů ve vážném stavu. Vyplynulo to z údajů ministerstva zdravotnictví a hejtmanství. Počet nově zjištěných případů covidu-19 v kraji za posledních sedm dní stoupl o 16 procent. Testy za tuto dobu v kraji odhalily 1091 nákaz, před týdnem za sedm dní 940 a předtím 844, 731, 633, 538 a 715. Vplynulo to z informací na webu ministerstva.

Královéhradecký kraj má nadále nejvyšší incidenční číslo v ČR, tedy počet nových případů nákazy za posledních sedm dní na 100 tisíc obyvatel. K dnešku činilo v kraji 198, před týdnem bylo 171 a předtím 153 a 133. V celé zemi na 100 tisíc obyvatel k dnešku připadlo za poslední týden 160 nakažených, uvedlo ministerstvo.

V kraji se nákaza nejrychleji šíří v okrese Náchod, naopak nejméně na Jičínsku. Na Náchodsku za posledních sedm dní přibylo na 100 tisíc obyvatel 248 nakažených, k minulému pátku jich bylo 167. V okrese Hradec Králové je dnes sedmidenní incidence na hodnotě 237, před týdnem činila 203. Na Rychnovsku bylo za sedm dní zjištěno 165 nakažených na 100 tisíc obyvatel, proti 160 z minulého pátku. Podprůměrné šíření nákazy v kraji je pouze na Trutnovsku a Jičínsku, kde dnes činila sedmidenní incidence 153 a 144. Před týdnem v pátek byla na Trutnovsku na hodnotě 130 a na Jičínsku 181, vyplynulo z údajů ministerstva.

Podle hejtmanství se dnes ráno v nemocnicích v kraji léčilo s koronavirem 82 lidí, z toho devět vyžadovalo intenzivní péči. Před týdnem bylo hospitalizovaných s covidem 46, z toho osm na JIP. Před 14 dny bylo hospitalizovaných pacientů s koronavirem v kraji 47, z toho šest na JIP, stejně jako v pátek 9. září. V pátek 2. září se ve všech nemocnicích v kraji léčilo s covidem 28 pacientů, z toho čtyři byli v intenzivní péči. Hospitalizovaní s koronavirem zpravidla přišli do nemocnic s jinými zdravotními potížemi a covid se u nich zjistil až testováním, uvedli zástupci kraje.

"Ve Fakultní nemocnici Hradec Králové je nyní hospitalizováno necelých pět desítek pacientů s covidem-19, z toho šest na jednotkách intenzivní péče. Nemocnice v poslední době eviduje nárůst počtu pacientů, na začátku září se počet hospitalizovaných s covidem-19 ve FN HK pohyboval kolem dvou desítek," řekl dnes mluvčí hradecké FN Jakub Sochor.

Před rokem touto dobou nemocnice v kraji pečovaly o jednotlivé pacienty, situace v nich byla klidná. Počty hospitalizovaných s koronavirem začaly v kraji mírně růst ve druhé polovině října, například loni v pátek 29. října bylo těchto pacientů v nemocnicích 18, přičemž o týden dříve zhruba 13, v intenzivní péči byli jednotlivci.

Od začátku pandemie se v kraji nakazilo covidem 220 871 lidí, tedy více než 40 procent obyvatel regionu. Z nemoci se vyléčilo 217 236 lidí a 2215 jich zemřelo. Za posledních sedm dní zemřeli tři pacienti s koronavirem.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, koronavirus, Královéhradecký, COVID-19, pacient, Královéhradecký kraj, pandemie covidu-19, Česko, infekční onemocnění, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, okres Jičín, Fakultní nemocnice Hradec Králové, Jakub Sochor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V hradeckém kraji epidemie koronaviru zrychluje. Incidence je nejvyšší v ČR  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.