Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Hradci Králové realitní žně prozatím skončily, nabídka převyšuje poptávku

Ceny bytů za posledních deset let podražily o víc než dvojnásobek. Teď se sice zdražování zastavilo, ale i tak jsou ceny tak vysoko, že poprvé za poslední roky poptávka převyšuje zase nabídku.

Je po žních. Shodují se realitní makléři v Hradci Králové. Prodeje zdaleka nedosahují takové výše jako před několika lety. Drahé hypotéky, energie a strach z budoucnosti, hlavní důvody, proč si zájemci o vlastní bydlení koupi většinou rozmyslí.  Ceny už tolik nerostou, spíš došlo ke stagnaci a podle některých odboríků by mohlo postupně dojít k určitému poklesu. Jako první by podle nich měly klesat ceny nemovitostí, které byly prokazatelně přestřelené, jako domy ve špatném stavu, ruiny a nemovitosti, které se nachází ve špatné lokalitě a ještě jsou zralé na generální rekonstrukci. Týkat se to bude i některých chat, chalup a možná i luxusnějšího bydlení. V současné době jsou přitom ceny nemovitostí v tuzemsku extrémně nadhodnocené. "Ke konci loňského roku šlo o nadhodnocení zhruba o 40 procent.," uvádí Česká národní banka. ČNB tento údaj vypočítává z odpovídající  úrovně příjmů mediánové domácnosti a výnosů z pronájmu nemovitosti.

V Hradci Králové jsou v nabídce stovky nemovitostí. Největší poptávka je po 2+kk a 2+1, tedy po menších bytových jednotkách. Metr čtvereční se tady prodává v průměru za 70 tisíc korun. Rozhodující jsou tři faktory, lokalita, velikost bytu a jeho stav. 

I přesto, že realitní trh ochladl, tak se chystá další bytová výstavba, a to v hradeckých Kuklenách. Nový bytový projekt nabídne 65 jednotek od malometrážních 1kk po rodinné 4kk. Vzhledem k tomu, že jde o novostavbu, tak tomu odpovídají i ceny. Za šedesátimetrové 2+kk dá zájemce 5,6 milionu korun.

Hodnocení článku je 30 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto archiweb.cz

Štítky prodej, byty, Hradec Králové, 2+kk, 2+1, nemovitosti, poptávka, nabídka, nemovitost, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš

Chybička se vloudila? Nadpis "nabídka převyšuje poptávku" a začátek článku "poptávka převyšuje nabídku" << error. Ať si to ten redaktor lépe kontroluje

Čtvrtek, 29. září 2022, 23:24Odpovědět

V Hradci Králové realitní žně prozatím skončily, nabídka převyšuje poptávku  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.