Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely

Je rozhodnuto. Volební místnosti napříč celou republikou se úderem druhé hodiny odpolední uzavřely. Lidé v pátek a sobotu rozhodovali o novém složení městských a obecních zastupitelstev. Zároveň ve třetině volebních obvodů vybírali z kandidátů do Senátu.

Vítězství v komunálních volbách obhajuje ze stran na počet obdržených hlasů hnutí ANO. Nejvíce obecních mandátů ovšem ze stran získala KDU-ČSL. Rovněž v senátních volbách mohou nejvíc ztratit lidovci, kteří obhajují vítězství v sedmi z 27 obvodů, kde se nyní volí

Chvilku před uzavřením volebních místností se volební účast v Hradci Králové pohybovala něco kolem 41 procent. U posledních komunálních voleb v roce 2018 to bylo 43,5 procenta. „Nadprůměrnou účast jsme zaznamenali na ZŠ Mandysova, na Gymnáziu J. K. Tyla, základní škole ve Svobodných Dvorech nebo základní škole v ulici Milady Horákové,“ uvedla dnes pro Hradeckou Drbnu mluvčí hradecké radnice Kateřina Rohlíčková.  

Kompletní výsledky hlasování, zejména v případě obecních voleb, budou k dispozici zřejmě až v neděli ráno. Mezi prvními voliči byli v pátek prezident Miloš Zeman a předseda vlády Petr Fiala (ODS).

Policie v kraji nemusela řešit žédné problémy

Volební komise nemusely řešit žádné zásadní problémy ovlivňující regulérnost voleb. Pouze například v Brně policie během nočních hodin obdržela zprávu o tom, že by mělo v několika místnostech docházet k manipulaci s volebními lístky. To se ale nepotvrdilo.

Víkendové volby v Královéhradeckém kraji proběhly bez větších komplikací. Policie nemusela řešit nic vážného," uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí policie Magdaléna Vlčková.

Naopak v Ústeckém kraji přijala policie v souvislosti s volbami několik oznámení, všemi se zabývá, nikoho zatím neobvinila, řekl mluvčí krajské policie Daniel Vítek.

Podle serveru Romea.cz se podezření na kupčení s hlasy objevilo v Krupce na Teplicku, v Teplicích a na sídlišti Mojžíř v Ústí nad Labem. Podezření na kupčení s hlasy se objevuje zejména ve vyloučených lokalitách v regionu při každých komunálních volbách.

Policie se zabývá také údajným účelovým nahlášením trvalého bydliště v Moldavě na Teplicku. Vedení obce vyškrtlo ze seznamu voličů téměř 50 lidí, předseda volební komise dnes řekl, že i je nechá volit. Starostka Lenka Nováková (Otevřeně k všem) řekla, že o aktuální situaci ohledně připuštění vyškrtnutých voličů informovala Státní volební komisi.

VOLBY 2022: Poslední komunální volby v Hradci Králové vyhrálo ANO. Bodovalo i HDK a ODS

V pátek a sobotu budou občané České republiky rozhodovat o složení zastupitelstev na radnicích a magistrátech. V Hradci Králové je na výběr z 15 volebních uskupení. Poslední komunální volby v krajské metropoli vyhrálo hnutí ANO. Pojďme si...

Volební kuriozity v Královéhradeckém kraji  

Pravděpodobně nejrychleji jsme znali vítěze komunálních voleb v obci Kratonohy u Hradce Králové. Obec má zhruba 570 obyvatel a zájem o místo v sedmičlenném zastupitelstvu projevilo sedm lidí. Všichni jsou navíc ze stejného volebního hnutí Sdružení pro Kratonohy a Michnovku. Voliči tak defacto mohli být pouze pro a hlas do urny vhodit, nebo proti a k volbám se nedostavit.  

Volební lístek obce Kratonohy u Hradce Králové | foto: Jakub Novák 

Další zvláštnost nastala v obci Ohařice u Jičína. Starostka Eva Erbanová se rozhodla znovu nekandidovat a nikdo z místních o její pozici zájem neměl. K volbám se nikdo nepřihlásil. Proto obec dostala správce. Jeho hlavním úkolem je nyní zorganizovat a vypsat volby, ze kterých vzejde nové vedení obce. „Jako starostka už končím a nebudu k tomu podávat žádné další informace,“ řekla Hradecké Drbně. 

Ohodnoť článek

Foto Tomáš Kaser

Štítky volby, Královéhradecký, kraj, Hradec Králové, komunální, sčítání, volební, místnost, uzavřená, rozhodnuto, politika, hlasy, senát, volební místnost, policie, ANO 2011, KDU-ČSL, Kratonohy, Milada Horáková, Drbna.cz, Miloš Zeman

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VOLBY 2022: Sčítání hlasů začalo. Volební místnosti se úderem druhé hodiny uzavřely  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.