Počasí dnes16 °C, zítra18 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Safari Parku se narodila dvojčata levharta perského. Stalo se tak po osmi letech

Zoologická zahrada ve Dvoře Králové má další přírůstek. Narodila se tam dvojčata levharta perského. Tato zvířata se chovatelům podařilo znovu rozmnožit po osmi letech. Jelikož jde o dva mladé samce, jsou evropský chov o velmi cenné přírůstky.

„Matka Banu rodila poprvé, ale péči zvládá skvěle. Mláďata hlídá a na sebemenší vyrušení reaguje výhružným vrčením,“ popsala v tiskové zprávě zooložka Gabriela Linhart. Mláďata přišla na svět už 22. srpna, ale od té doby k nim matka nikoho nepustila. Ošetřovatelé si mladý páreček mohli prohlédnout až nyní. „Chovatelky během ní zjistily, že se jedná o dva samce, a mláďata také odčervily. Potom matku rychle pustily zpět do porodního boxu,“ dodává. 

Dvojice už prozkoumává okolní prostory a pomalu vylézá z bedny, kam se je matka po porodu přesunula. Stále však zůstávají v zázemí a návštěvníci je zatím vidět nemohou. Do volného výběhu se budou moct přesunout až po očkování, které je v plánu za měsíc. „Jde o otužilý druh, a tak budou k vidění po celou zimu,“ dodala zooložka.  

Na svět je přivedla tříletá samice Banu, která je v Safari Parku ve Dvoře Králové teprve od června. Do Královéhradeckého kraje se přistěhovala z Kolína nad Rýnem. Otcem je Arkhyz, který v roce 2017 přicestoval z Ruska.  

Zoologické zahradě se podařilo tato zvířata rozmnožit po osmiletém snažení. V posledním roce se tato zvířata nenarodila v žádné jiné zoo zapsané v databázi ZIMS. Konkrétně tohoto levharta perského chová 45 těchto zahrad.  

Levhart perský patří k větším poddruhům levharta skvrnitého. Samice mohou vážit 45 kg, velcí samci až 80 kilo. V přírodě se živí především kopytníky, například kozami bezoárovými či divočáky, nepohrdnou ani zajíci nebo menšími hlodavci. Jejich celosvětová populace se odhaduje na maximálně 1,3 tisíc zvířat, nejvíce z nich žije v Íránu. 

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Safari Park Dvůr Králové nad Labem

Štítky levhart, zoo, Safari Park, Dvůr Králové, mládě, samec, dvojče, ZOO Dvůr Králové, dvojčata, Dvůr Králové nad Labem, zoologická zahrada, Kolín nad Rýnem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Safari Parku se narodila dvojčata levharta perského. Stalo se tak po osmi letech  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.