Počasí dnes17 °C, zítra22 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Lídři na primátora Hradce Králové v předvolební debatě. Řešil se stadion i Benešovka

V Hradci Králové se tento týden konala předvolební debata kandidátů na primátora krajské metropole. Té se zúčastnilo pět lídrů největších politických stran a hnutí. Její obsah připravil Institut pro politiku a společnost ve spolupráci s Hradeckou Drbnou. Řešil se fotbalový stadion, Benešovka, energetická krize i všudypřítomné zdražování.

Předvolební debaty se zúčastnili Luboš Hoker (STAN), Jan Holásek (Rozvíjíme Hradec), Pavlína Springerová (Hradecký demokratický klub a TOP 09), Jana Šandová (ANO) a Pavel Vrbický (Piráti). Účast měl potvrzenou i Miroslav Hloušek (ODS). Ten se však nakonec nezúčastnil.  

Stavba fotbalového stadionu 

Jedním z hlavních témat byla stavba fotbalového stadionu. Kandidáti se věnovali problematice financování. Kvůli neposkytnutí dotace ve výši 300 milionů korun bude město muset celý stadion zaplatit z vlastní kapsy.  

Například Luboš Hoker (STAN) uvedl, že z financováním by mohla pomoct optimalizace Městské veřejné dopravy. „Někdo mluví o tom, zpoplatnit parkování mimo ten velký městský okruh. K tomu ale určitě přistupovat nechceme,“ uvedl v debatě. 

Jeden z oponentů však upozornil na to, že město má v příštím rozpočtu vyhrazenou takzvanou kapitálovou rezervu, která by měla náklady na stadion pokrýt. „Samozřejmě tady můžeme dlouho debatovat nad tím, proč se nepodařila dotace. Ale ty peníze jsou defacto připravené,“ dodal k tématu lídr hnutí Rozvíjíme Hradec Jan Holásek

Pavlína Springerová (HDK) byla ještě optimističtější. Podle ní Hradec Králové zaválel v oblasti výnosů a příjmů. Díky nim bude mít město o zhruba 400 milionů korun více. Díky tomu se nebude muset škrtat, aby se fotbalový stadion podařilo dostavět.  

Během diskuze o fotbalovém stadionu padlo i několik myšlenek ohledně spoluúčasti Královéhradeckého kraje. Piráti také zdůraznili, že se stále mluví o pořizovacích nákladech. Nikoli penězích, které bude třeba vynaložit na jeho provoz. Kompletní diskuzi si mohou čtenáři Hradecké Drbny pustit ve videu níže.  

Co prvního uděláte pro opravení Benešovky? 

„Vím, že to vypadá, jako by byla Benešova třída nechána na pospas… Ale ty věci kolem toho se skutečně dějí. Jsou ale věci, ve kterých by mělo město jednat ihned. Jsou ty akutní záležitosti v podobě zatékání do garáží,“ uvedla v diskuzi lídryně ANO Jana Šandová. Zároveň však naznačila, že oprava části největšího sídliště na východě Čech je závislá na vhodném dotačním titulu. 

„Lidi z Benešovky už nejsou zvědaví na nějaké sliby. A pojďme si to říct narovinu. Pokud se s ní skutečně bude něco dít, bude to na konci dalšího volebního období,“ řekla Springerová. 

Velkou část viny za současný stav Benešovky v Hradci Králové svalil lídr Pirátů Pavel Vrbický na současného náměstka primátora Jana Bláhu (ODS). „Nikdo z nás nemůže dostat z pana náměstka informaci o tom, v jakém je Benešovka skutečně stavu,“ uvedl na diskuzi. Zároveň podpořil myšlenku dotací. Ovšem upozornil, že je třeba s nimi pracovat jinak.  

Co se vedení města v Hradci Králové povedlo? Jaké resty zůstávají do nového roku?

I závěrem roku jsme dali prostor zástupcům všech zastupitelských klubů ve vedení Hradce Králové. Konec roku se rekapitulovalo a hodnotilo. Tentokrát jsme se ale nezaměřili jen na věci, které se povedli. V rámci hodnocení politiků došlo i na...

Jak se bude řešit všudypřítomné zdražování? 

„Chceme, aby nerozdělený zisk tepelného hospodářství byl rozdělován v rámci kompenzací domácnostem. Znamenalo by to například to, že děti budou podpořeny ve svých kulturních a sportovních aktivitách,“ uvedla lídryně HDK. Podle ní rodiny ve finanční krizi první škrtnou dětské kroužky.  

Holásek upozornil na to, že je v první řadě lidi informovat o možnostech dávek a podpor. A pokud možno je nasměrovat k jejich čerpání. „V souvislosti s tím musíme zefektivnit snahu ke získávání veřejných prostředků,“ uvedl lídr hnutí Rozvíjíme Hradec. Podle jeho slov mohou pomoct i nové sociální byty. 

Všichni lídři zároveň odmítli, že by mělo docházet ke zdražování. „Parkování nebo poplatky za zvířata rozhodně zdražovat nebudeme. To není cesta. Město by mělo přijít a nést to břemeno s lidmi. A zároveň jim pomoct,“ uvedl Hoker.  

Předvolební debata kandidátů na primátora statutárního města Hradec Králové se konala v pondělí 12. září v sále Adalbertina. Kompletní záznam si čtenáři Hradecké Drbny mohou pustit na stránkách Institutu pro politiku a společnost nebo na našem facebookovém profilu.  

Ohodnoť článek

Foto Institut pro politiku a společnost

Štítky předvolební, debata, kandidát, primátor, Hradec Králové, politika, komunální, volby, video, Benešovka, stadion, fotbalový stadion, Drbna.cz, Institut pro politiku a společnost, Luboš Hoker, Jan Holásek, Pavlína Springerová, Hradecký demokratický klub, dot

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lídři na primátora Hradce Králové v předvolební debatě. Řešil se stadion i Benešovka  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.