Počasí dnes21 °C, zítra15 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

ANKETA: Nejvstřícnější úřad v kraji má podle ministerstva Jičín. Trutnov si pohoršil

Každým rokem Ministerstvo vnitra vyhlašuje soutěž Přívětivý úřad. V Královéhradeckém kraji ho od roku 2017 pravidelně vyhrává Jičín. Letos tomu nebylo jinak. Oproti minulému roku si pohoršil úřad v Trutnově.

Do soutěže se může přihlásit jakýkoli úřad z České republiky. „Základní hodnotící kategorií je poskytování nadstandardních služeb či běžných služeb v nadstandardní kvalitě. Cílem soutěže je ocenit snahu představitelů měst a městských úřadů ve zvyšování přívětivosti úřadu,“ uvádí ministerstvo na svém webu.  

Výsledky jsou každoročně zveřejňovány po jednotlivých krajích. Celorepublikově si v roce 2022 nejlépe vedl Kolín. Na druhém místě skončil úřad v Liberci a na třetím Znojmo. Do letošního ročníku se přihlásilo 125 obcí. 

V kraji se dlouhodobě vede úřadu v Jičíně 

Soutěž je vyhlašována pravidelně od roku 2016. Tehdy se na prvním místě umístil Náchod. Od roku 2017 však drží prvenství městský úřad v Jičíně, který svůj titul přívětivého úřadu obhájil i letos. V krajském měřítku je na druhém místě Nový Bydžov a na třetí pozici nově Dvůr Králové nad Labem. 

Podle mluvčího jičínského úřadu Jana Jireše můžou za dlouhodobé úspěchy města dvě věci. „V první řadě individuální, lidský přístup k občanům a také snaha vedení úřadu a samosprávy vylepšovat laťku standardu v poskytovaných službách. Klíčovým prvkem jsou pak lidé, kteří na úřadě pracují. Chceme, aby každý občan jdoucí na Městský úřad Jičín cítil, že jde za svými spoluobčany, se kterými může naprosto normálně pohovořit a kteří mu budou naslouchat,“ uvedl mluvčí pro Hradeckou Drbnu.  

Nově se do krajské TOP trojky dostal i úřad ve Dvoře Králové nad Labem. Místní úřad uspěl v soutěži už podruhé, v roce 2018 získal v rámci Královéhradeckého kraje také třetí místo. „Ukazuje se, že cesta otevřené radnice, kterou jsme před lety zvolili, je správná. Občanům jsme nabídli jednodušší a rychlejší přístup k důležitým informacím,“ uvedl na webu města starosta Jan Jarolím (ANO). 

Na třetí místo v kraji se nově dostal úřad v Novém Bydžově. Ten vytlačil ten trutnovský, který se na prvních třech místech držel poslední dva roky. Na otázky ohledně ankety Hradecké Drbně starosta Michal Rosa (ODS) ani tiskové oddělení neodpovědělo.  

Oznámkujte fungování magistrátu v Hradci Králové.

Celkem hlasovalo35 čtenářů

Seznam přihlášených úřadů je neveřejný. Například Hradec Králové se do soutěže ministerstva nepřihlásil. „Do této soutěže se náš úřad nezapojuje. Pravidelně se ale ucházíme o titul Chytrá radnice,“ uvedla pro Hradeckou Drbnu mluvčí magistrátu Kateřina Rohlíčková. 

Ohodnoť článek

Foto město Jičín

Štítky Jičín, úřad, městský, přívětivý, agenda, anketa, ministerstvo, Královéhradecký, kraj, soutěž, Trutnov, Královéhradecký kraj, Ministerstvo vnitra České republiky, obecní úřad, Drbna.cz, Česko, Nový Bydžov, Dvůr Králové nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

ANKETA: Nejvstřícnější úřad v kraji má podle ministerstva Jičín. Trutnov si pohoršil  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.