Počasí dnes19 °C, zítra18 °C
Pondělí 6. května 2024  |  Svátek má Radoslav
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji před volbami roste důraz na sociální témata

Investice do dopravní infrastruktury, školství, podpora bytové výstavby či energetické úspory, to jsou ve větších městech Královéhradeckého kraje hlavní předvolební témata. Uprchlická krize související s ruskou invazí na Ukrajinu se do předvolební kampaně výrazněji nepromítá, stoupá důraz na sociální témata. Podle politologa Jiřího Štefka roste radikalizace společnosti, do předvolební kampaně se ale promítá zatím okrajově.

Změny ve společnosti v souvislosti se zhoršující se ekonomickou a bezpečností situací v Evropě po začátku války na Ukrajině mohou dokreslovat i některé projevy kandidátů na sociálních sítích.

"Radikalizace společnosti je před každými volbami, a to platí i nyní. Zarážející je, že se k tomu přimykají i některé významné politické subjekty, většinou jde o jednotlivce, kteří se projevují na sociálních sítích. Zajímavé je pak pozorovat reakce čelních představitelů té či oné strany či hnutí v regionu," řekl Štefek.

Například hradecký městský zastupitel Jiří Gelbič (ANO), který kandiduje v Hradci Králové na pátém místě kandidátky hnutí ANO, se podle serveru Novinky.cz na facebooku ostře vymezoval proti Evropské unii a sdílel ruskou propagandu.

"Problém aktuální volební kampaně je nebývalé zhoustnutí či zhrubnutí společenské atmosféry, kdy se do popředí stále častěji a hojněji dostávají i jedinci či jejich názory, které nebezpečně zpochybňují naše ukotvení v euroatlantických strukturách či naše dosavadní ekonomicko-politické směřování. To, že se takto vymezují zástupci minoritních či okrajových stran a hnutí, je zde víceméně tradicí, ale proto také jejich podpora je minimální. Pokud se však takto vyjadřují zástupci velkých či parlamentních stran, je potřeba zbystřit a mít se na pozoru," řekl Štefek.

Sociálně laděná témata více rezonují v obcích a menších městech v pohraničí. Příkladem je Úpice na Trutnovsku s 5,6 tisíci obyvateli, jedno z měst nejvíce zasažené takzvaným obchodem s chudobou, kdy na lidech, kteří dostávají doplatky na bydlení, parazitují spekulanti. Jde o lidi, kteří vydělávají na poskytování sociálního bydlení. Podle úpického starosty Petra Hrona tvoří dlouhodobě problémoví obyvatelé asi deset procent z celkového počtu.

"U nás rezonuje před volbami bezpečnost, témata jsou dlouhodobě podobná. I s dalšími stranami se shodneme také na opravách komunikací, chodníků, na investicích do infrastruktury, na podpoře kultury a sportu. Na propsání problému se zdražováním energií a podobně do voleb je ještě brzy, nepochybně to přijde, ale ne před těmito volbami," řekl Hron.

Například ve stotisícovém Hradci Králové patří mezi hlavní investiční priority nadcházejícího čtyřletého volebního období dokončení stavby fotbalového stadionu, rekonstrukce historického Velkého náměstí a oprava Benešovy třídy. Město by se podle lídrů kandidujících stran také mělo soustředit na podporu bytové výstavby, energetické úspory a dopravní stavby. Od většiny kandidujících stran zaznívají také témata s důrazem na ekologii či kultivaci veřejného prostoru.

Komunální volby budou 23. a 24. září. Volební obvod č. 37, do kterého kromě Jičínska spadá i část Nymburska, je jediným v Královéhradeckém kraji, v němž se budou současně konat také volby do Senátu.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto Jan Faltus

Štítky ČR, volby, obce, kampaň, Královéhradecký, Královéhradecký kraj, politická kampaň, ruská invaze na Ukrajinu, ANO 2011, Evropa, Evropská unie, Hradec Králové, Facebook

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji před volbami roste důraz na sociální témata  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.