Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Středa 8. května 2024  |  Svátek má Statní svátek
Bez reklam

Benzin v ČR v uplynulém týdnu opět zlevnil. Nafta zdražila

Benzin v Česku v uplynulém týdnu opět zlevnil, ale nafta po týdnech poklesů cen zdražila. Cena nejprodávanějšího benzinu Natural 95 klesla o 34 haléřů na 40,32 koruny za litr, zatímco cena nafty vzrostla o 42 haléřů na 42,86 koruny. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. V následujícím týdnu čeká řidiče podle analytiků zdražování.

"Cena ropy Brent stoupla zpátky nad 100 dolarů (asi 2480 Kč) za barel. Zároveň stouply velkoobchodní marže na celém evropském trhu s palivy. Zlevňování benzínu a nafty v ČR tedy brzy skončí. Na konci srpna ceny stoupnou o 20 až 30 haléřů. Vyšší nárůst cen očekáváme u nafty," řekl analytik společnosti Finlord Boris Tomčiak.

"Pohonné hmoty přerušily prakticky nepřetržitý klesající trend, který vykazovaly od druhé poloviny července. Velkou neznámou je zastropování marží čerpacích stanic, o kterém uvažuje vláda. Ty totiž podle červencového průzkumu výrazně přestřelily své marže ve srovnání s červnem, a právě jejich následné rapidní snižování bylo spolu s klesajícími ceny ropy hlavním faktorem ve výrazném snížení cen pohonných hmot na našich čerpacích stanicích," uvedl analytik Purple Trading Petr Lajsek.

Otázkou podle něj ale je, zda vlivem rapidního snížení marží v posledních týdnech vláda skutečně nařídí zastropování marží čerpacích stanic. "Také zde budeme vědět více až na začátku září. I krátkodobé spekulace tak jsou nyní velmi nejisté," dodal Lajsek.

Ceny pohonných hmot začaly prudce růst na přelomu února a března po začátku ruské invaze na Ukrajinu. Postupně se dostaly až na úroveň kolem 48 korun, které dosáhly na přelomu června a července. Od té doby ceny klesaly. I navzdory zlevnění o několik korun v posledních týdnech jsou ale paliva nyní stále výrazně dražší než loni ve stejnou dobu. Před rokem byl litr benzinu o 6,53 koruny levnější, a za naftu tehdy motoristé dokonce platili o 11,26 koruny méně než teď.

Nejlevnější je v současnosti benzin ve Zlínském kraji, kde ho natankují řidiči v průměru za 39,67 koruny za litr. Nafta je nejlevnější v Jihočeském kraji, kde litr prodávají za 42,34 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí stále čerpací stanice v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 41,31 koruny a litr nafty 43,89 koruny.

Hodnocení článku je 20 %. Ohodnoť článek i Ty!

Štítky hospodaření, benzín, peníze, ceny, ČR, Natural, nafta, doprava, čerpací, stanice, motorová nafta, Česko, čerpací stanice, Finlord, s.r.o., ruská invaze na Ukrajinu, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Benzin v ČR v uplynulém týdnu opět zlevnil. Nafta zdražila  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.