Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V Královéhradeckém kraji bylo zatím zaměstnáno přes tři tisíce uprchlíků

V Královéhradeckém kraji zatím našlo práci téměř 3,3 tisíce uprchlíků z Ukrajiny. Práci získali z velké části na různých pomocných pozicích. Řada uprchlíků se však snaží o uznání vzdělání získaného na Ukrajině, aby mohli zastávat i odborné práce.

Uprchlíci z Ukrajiny našli práci například ve stavebnictví, zemědělství a ve službách. "Řada zaměstnavatelů lidmi z Ukrajiny obsadila místa, na něž nemohli delší dobu sehnat pracovníky," řekla ředitelka odboru zaměstnanosti krajského úřadu práce Petra Mikanová. Podle dat úřadu práce v kraji ke konci července pracovalo 3251 uprchlíků z Ukrajiny, kteří byli pod takzvanou dočasnou ochranou. Proti konci června se jejich počet zvýšil o 162.

Obsazování míst je však podle Mikanové výrazně individuální. Významnou část uprchlíků totiž tvoří matky s dětmi a jejich zaměstnávání je ovlivněno mnoha okolnosti. Záleží například na tom, jak mají zajištěné hlídání dětí, zda jim s hlídáním může pomoci někdo z rodiny, kde bydlí nebo jak mají zajištěnou dopravu do zaměstnání.

Desítky ukrajinských uprchlíků našly práci v nemocnicích a sociálních zařízeních patřících Královéhradeckému kraji. "V nemocnicích pracuje 31 uprchlíků, z nichž je deset lékařů, 15 zdravotních sester a šest pracovníků vykonává pomocné, případné technické profese. Celkem nemocnice vytipovaly zhruba 70 míst vhodných pro uprchlíky z Ukrajiny, zaplněnost je tedy poloviční," řekl mluvčí hejtmanství Dan Lechmann. V sociálních zařízeních zřizovaných krajem nyní pracuje také 31 lidí z Ukrajiny. Nejvíce, 12, jich zaměstnává největší krajské sociální zařízení, hradecký Domov U Biřičky.

Do prázdné ubytovny Jana Masaryka se nastěhovalo osm desítek uprchlíků z Ukrajiny

Bývalá ubytovna pro zaměstnance Fakultní nemocnice Hradec Králové se v těchto dnech stala domovem pro 78 ukrajinských uprchlíků. Většinou jde o matky s dětmi a seniory, kteří našli azyl v internátu SOŠ a SOU Vocelova v Hradci Králové. Budovu má...

V Hradci Králové u různých zaměstnavatelů našla práci většina z asi 80 uprchlíků, které radnice minulý týden ubytovala v bývalé ubytovně fakultní nemocnice. "Většina z nich nalezla práci v Hradci Králové, zaměstnáni jsou jako prodávající v obchodech nebo pomocné síly. Část z nich dělá pomocné práce v městských organizacích, například na koupališti Flošna," uvedl primátor Alexandr Hrabálek (ODS).

Ukrajinci, kteří plánují v Česku zůstat, se snaží o takzvanou nostrifikaci, tedy úřední uznání svého vzdělání a kvalifikace získané ve své vlasti. Chtějí se vrátit ke svým původním povoláním. Nostrifikace je důležitá podle Mikanové zejména ve zdravotnictví, například u lékařů a zdravotních sester. O uznání vzdělání ale usilují například i právníci či IT specialisté.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto HZS ČR

Štítky ČR, Ukrajina, zaměstnanost, boje, Královéhradecký, uprchlík, Královéhradecký kraj, nemocnice, Úřad práce České republiky, Hradec Králové, Alexandr Hrabálek, ODS, Domov U Biřičky, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Královéhradeckém kraji bylo zatím zaměstnáno přes tři tisíce uprchlíků  |  Zprávy  |  Hradecká Drbna - zprávy z Hradce a okolí

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.